Yli 20 nigerialaista kristittyä hukkui paetessaan tappajia

 

Iskujen kohteeksi joutuneet viisi kylää ovat Benue-joen rannalla (World Watch Monitor)

Useat tahot ovat vahvistaneet uutistoimisto World Watch Monitorille, että fulani-paimentolaisheimon taistelijat iskivät syyskuun puolivälissä viiteen pääosin kristittyyn kylään Numanin alueella, Adamawan osavaltiossa Koillis-Nigeriassa.

Ainakin 27 ihmistä kuoli, heidän joukossaan yksi pastoreista. Osa kyläläisistä piiloutui pensaikkoon kuullessaan laukauksia, toiset yrittivät paeta kylien ohi virtaavan Benue-joen yli mutta hukkuivat uimataidottomina. Kymmenen on edelleen kateissa.

Amnesty Internationalin helmikuisen raportin mukaan samalla alueella tuhoutui 3000 taloa joulukuussa 2017, kun Nigerian ilmavoimien väitettiin ampuneen ohjuksia kyliin, joissa fulani-paimenet olivat hyökänneet kristittyjen kimppuun.

Radio Dei Jumis
Pastori Gerison Killa (World Watch Monitor)

Pastori Gerison Ezekiel Killa, 43, Nigerian luterilaisesta Boiki Church of Christ -kirkosta oli yksi hukkuneista. Hänen vaimonsa ja kuusi lastaan pelastuivat.

Paenneiden mukaan kylään hyökänneet fulanit ammuskelivat, polttivat taloja ja ryöstivät karjaa. Osa joen yli yrittäneistä oli ammuttu jokeen, osa hukkui uimataidottomina. Fulanit olivat myös siepanneet piiloutuneita naisia ja lapsia. Kylistä paenneilla ei ole paikkaa minne mennä, ja he ovat avun tarpeessa.

Iskusta pelastunut Gon-kylän päämies Jidauna Igya kertoo näin:

”Olimme sunnuntaina (16.9.) perheittemme kanssa kotona. Emme tienneet, että fulanit aikoivat hyökätä kimppuumme. Olimme kyllä kuulleet huhuja heidän suunnitelmistaan iskeä Pashamin ja Laun kyliin, mutta emme uskoneet heidän tulevan meille, koska siitä ei ollut mitään merkkejä. Iltapäivällä kuulimme kuitenkin laukauksia. Kaikki hakivat suojaa ja pakenivat henkensä edestä.

He polttivat kaikki talomme. Yhtään ei ole jäljellä, emmekä voi palata. Fulanit jatkoivat meiltä vielä kolmeen muuhun kylään. He ryöstivät karjamme, ruokavarastomme ja omaisuutemme ja polttivat kaiken, mitä eivät saaneet mukaansa. Gonin kylässä kuoli 26 ja haavoittui 2 ihmistä.

”Meille kerrottiin, että fulani-taistelijat polttivat kaikki talomme”, kertoi yksi eloon jäänyt. (World Watch Monitor)

Yritimme soittaa turvallisuusviranomaisille, mutta kukaan ei tullut apuun. Onnistuimme piilottamaan lapset, naiset ja vanhukset pensaikkoon ja niin pelastuimme. Osa piileksii edelleen pensaikossa kylän pohjoispuolella, toiset ovat menneet naapurikyliin.”

Iskujen jälkeen Nigerian kristittyjen johtaja, piispa Stephen Mamza valitti, että nämä ns. paimentolaiset tappavat viattomia kristittyjä päivittäin, mutta turvallisuusviranomaiset eivät reagoi siihen.

Pitkäaikainen konflikti

 

 

Silminnäkijöiden mukaan iskut Fulanin alueen kristittyjen yhteisöihin ovat jatkuneet jo vuosia (World Watch Monitor). Nigerian valtio tai mikään muukaan taho ei ole löytänyt ratkaisua asiaan.

Sodom Tayedi, joka edustaa Numanin aluetta Adamawan osavaltion edustajakokouksessa, sanoo, että turvallisuusviranomaiset eivät pysty ehkäisemään hyökkäyksiä. ”Epäiltyjen tappajien on raportoitu hyökkäävän Abbaresta. Sieltä on vain 30 minuutin ajomatka Numaniin. Abbaressa on varuskunta, ja silti hyökkääjät tulevat aina sieltä. Ilmoitamme kaikista iskuista viranomaisille, mutta silti fulanit tulevat yhä uudelleen ja tuhoavat yhteisömme. Näyttää siltä kuin armeijalla ja heillä olisi salainen sopimus.”

”Soitin jälleen kerran prikaatinkomentajalle, ja hän vakuutti, että joukot ovat tulossa alueelle. Meillä oli tiedusteluraportti hyökkäyksestä ja toimitin sen paikallishallintoon. Silti iskut vain jatkuvat. Lisäksi joki tulvii, eivätkä sotilaat välttämättä pääse iskujen kohteeksi joutuneisiin kyliin.”

Artikkelin julkaisupäivänä osavaltion poliisin tiedottaja ei ollut ehtinyt kommentoida iskuja.

Lähde

Tutustu lisää Nigerian tilanteeseen.

 
Lahjoita A