Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Tuleeko tuomiota pelätä?

 

Vesa Ollilaisen mukaan tuomio on keskeinen Raamatun opetus. KUVA: JENNIINA NUMMELA

Kirkkovuoden viimeinen sunnuntai suuntaa ajatuksen aikojen loppuun ja viimeiseen tuomioon. Tuomiosunnuntain evankeliumitekstissä Kristus istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle ja kukin joutuu tekemään tiliä teoistaan hänen edessään. Tuleeko viimeistä tuomiota pelätä? Mitä aiheesta sanoo teologian tohtori, pastori Vesa Ollilainen?

– Tunnetodellisuus on paljon kiinni eri asioista: millä tavalla esimerkiksi kasvatus tai kodin ilmapiiri on vaikuttanut Jumala-kuvaan. Onko omatunto erityisen herkkä? Mielialat voivat vaihdella päivästä päivään. Tuomiopäivän sanoma osuu johonkin kohti tunneskaalaamme, Kansanlähetysopistolla teologialinjan vastaavana työskentelevä Vesa Ollilainen toteaa.

Jännitystä ilmassa

Tunteet voivat vaihdella, mutta oleellista on Ollilaisen mukaan omaksua se, mitä Raamattu sanoo tuomiopäivästä. Ollilaiselta on hiljattain ilmestynyt kirja ”Taivas ja helvetti” (Perussanoma Oy 2014). Siinä hän käy läpi varhaisten kristittyjen näkemyksiä tuomiosta ja kuolemanjälkeisestä elämästä.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

– Ajattelen, että viimeisessä tuomiossa on tietty jännityksen ilmapiiri. Menemme jonnekin tuntemattomaan, missä emme ole aiemmin olleet emmekä tiedä, mitä kaikkea se pitää konkreettisesti sisällään. Tunnemme Raamatun kuvat siitä ja tiedämme, että Jeesuksen tähden kaikki annetaan anteeksi. Ja samalla sanotaan, että kaikki teot paljastetaan ja jokainen polvi notkistuu Herran edessä. Siinä voi olla pikkaisen pelokasta jännitystä ja kenties myös odottavaa jännitystä.

Ahdistukseen hän ei halua ketään olla ajamassa.

– Jos joku on erityisen ahdistunut tuomiopäivästä, haluan käydä niitä tekstejä hänen kanssaan läpi, jotka puhuvat, kuinka toivorikas tapahtuma se on. Haluan muistuttaa, minkä varassa sinne mennään ja kuka hän on, joka istuu tuomarinistuimella. Hän on Jeesus Kristus, joka menee ristinpuulle maksamaan syntivelkasi. Tuomari on siis myös Vapahtajasi. Kun hän nousee ylös, hän näyttää haavat käsissään ja jaloissaan. Hän on se, joka odottaa meitä siellä, Ollilainen rohkaisee.

Lue lisää Ollilaisen ajatuksista tästä linkistä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie