Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Toni Virtanen Laura Siltalan talk show’ssa: ”Toivoisin, että tämä olisi minussa olevan etsijän uudistumisen hetki”

 

Toni Virtanen esitteli Laura Siltalalle piirtämiään kehyksiä. Hän haluaisi toimia kanssakulkijoilleen sellaisena peilinä, jossa on kauniit kehykset. Kuva: Jari Hakola.

Muusikko Toni Virtanen lupasi Laura Siltalalle vuosi sitten Radio Dein studiossa jatkavansa Jumalan etsintää. Hän kertoi Ilta Lauran kanssa talk show’ssa, missä vaiheessa hän nyt on etsinnöissään.

Helsingin Mikael Agricolan kirkossa vietettiin torstaina 13.9. Laura Siltalan Kosketus-kiertueen avausiltaa. Kiertue juhlistaa 10-vuotiasta Ilta Lauran kanssa -talk show’ta. Siltalan vieraina olivat muusikko Toni Virtanen, kouluttaja Minna Rissanen ja Agricola-liikkeen toiminnanjohtaja Henrik Wikström.

Minna Rissanen: ”Janosin iloa ihan itkuksi asti”

Minna Rissanen oli kymmenkunta vuotta naimisissa narsistin kanssa. Vuonna 2011 hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan Sieluani et saa – Narsistin uhrista selviytyjäksi. Nyt hän on ollut seitsemän vuotta naimisissa uuden miehensä kanssa ja kertoo elävänsä ensimmäistä kertaa elämässään normaalia arkea – hän voi esimerkiksi päättää itse siitä, mitä pukee päälleen ja mitä ostaa ruokakaupasta.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

– Minulla on nyt sellainen fiilis elämässä, että olen tässä. Minulla on se oma menneisyyteni, mutta en hirveästi katsele enää taaksepäin. En myöskään enää katsele tulevaisuuteen sillä tavalla, että mikähän siellä minua odottaa. Tietysti omien lasten tulevaisuuden puolesta tulee välillä huoli. Minulla on nyt hyvä ja seesteinen fiilis.

Vieraat jakoivat illassa, mitä heille merkitsee kosketetuksi tuleminen. Toni Virtasen mielestä se, kun joku tai jokin koskettaa, on matka omaan itseen.

– Kosketetuksi tuleminen on aina pieni kurkistusikkuna siihen, mitä minä oikeasti olen. Ne ovat niitä pieniä välähdyksenomaisia hetkiä, jolloin minun paikkani universumissa ja suuressa yhtälössä on hirveän selkeä. Minulla oli tänään sellainen hetki. Olin palaverissa ja minun piti ottaa 3-vuotias tyttäreni sinne mukaan, koska hänelle ei saatu hoitoa järjestettyä. Tyttäreni juoksenteli konttoritilan käytävillä. Yhtäkkiä hän juoksi luokseni, tarttui minua jalasta ja sanoi ”isi”. Siinä hetkessä oli moni asia kohdallaan. Ei kosketuksen tarvitse ulkoisesti sen suurempaa ollakaan ja silti siinä on aivan kaikki.

Minna Rissanen ajattelee, että ihmisen perustarve on tulla nähdyksi ja kuulluksi ja siten kosketetuksi.

– Merkityksellistä on se, että joku on nähnyt minut. Minua voi koskettaa kaikista syvimmin sanoilla. Niitä ei tarvitse olla monta, kun ne ovat totta ja oikealla hetkellä sanonut. Minua on elämässä lisäksi aina koskettanut ilo. Sitä joskus kaipasin ja janosin ihan itkuksi asti, kun näin hymyileviä kasvoja. Silloin minulla itselläni ei ollut iloa. Ajattelin, ettei ole syytä iloita, kun oli sen verran raskaita pilviä taivaalla. Mutta minulla oli myös toivoa – Osasin nauttia toisen ihmisen ilosta ja ajattelin, että sitä iloa vielä löytyy.

Henrik Wikströmiä puolestaan koskettaa ihmisen aitous.

– Kaikkein koskettavinta on silloin, kun näkee ihmisen sieluun, kun näen ihmisestä, että jokin juttu on taatusti aitoa.

Toni Virtanen: ”Ihmisyyden olemus on siinä, että saa rakastaa”

Toni Virtaselle toistaiseksi ainoa absoluuttinen totuus elämässä on rakkaus, josta hän sanoo tyttärensä syntymän jälkeen voivansa olla täysin varma.

– Ihmisyyden olemus on siinä, että saa rakastaa eikä siinä että tulee rakastetuksi. Väitän, että toisen rakkautta ei voi koskaan tuntea yhtä konkreettisesti ja kovaa kuin sitä mitä itse tuntee. Kun itse saa raskastaa, vaikka se ei aina uppoaisikaan hedelmälliseen maaperään, silloin ainakin tietää olevansa elossa.

Illassa vieraat pohtivat myös sitä, minkälaisen jäljen he haluaisivat jättää jälkeensä. Minna Rissanen haluaisi jättää luottamuksen jäljen. Hän näkee, että ihmisellä on aina toivoa.

–  Ei ole sellaista myrskyä, josta Mestari ei voisi nostaa. Silloin kun ei voi luottaa enää itseensä eikä toisiin ihmisiin eikä mihinkään mitä täällä maan päällä on, voi kaiken luottamuksen heittää Taivaan Isän eteen ja se kantaa.

Henrik Wikström haluaisi jättää laupeuden jäljen.

– Haluaisin jättää ihmisiin sellaisen jäljen, että he kokisivat, että olen nähnyt heidät ja kohdellut heitä laupeasti asioissa, joissa he haluaisivat tulla sillä tavalla kohdelluiksi. Jokainen on jollakin tavalla heikko ja haluaisi, että se oma heikkous kohdattaisiin laupeudella, koska sitä ei kovin helposti voi muuttaa.

Toni Virtanen muistuttaa, että toimimme peileinä toisillemme.

– Haluaisin tarjota hyvät kehykset siihen, miten jokainen itsensä minun kauttani näkee. Se on kaunis kuva, vaikka me ei sitä aina itse tunnisteta, ja se ansaitsee arvoisensa kehykset.

Muusikon totuuden etsintä jatkuu edelleen.

– Luulen, ettei tämä etsintä pääty koskaan. Etsimässähän täällä ollaan. Etsinnän polttoainetta ovat kriisit, ainakin itselleni. Ja nyt on ollut hyvin seesteinen, joskin kiireinen vuosi. Tämä on ollut vaikea vuosi etsijälle, mutta hyvä vuosi ihmiselle. Toivoisin, että tämä olisi minussa olevan etsijän uudistumisen hetki.