Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Tässä on Suomen virallinen Agricola-leivos

 

Virallinen Agricola-leivos koostuu puolukkamarenkitäytteestä

Kansalaisäänestys Suomen viralliseksi Agricola-leivokseksi on päättynyt. Voittajaksi äänestettiin Makeaa murmelin täydeltä -bloggarin Heidi Harjulan suunnittelema leivos. Äänestys alkoi kaksi viikkoa sitten Mikael Agricolan ja Suomen kirjakielen synnyn juhlapäivänä. Äänestyksen järjesti Suomen Pipliaseura, jonka tavoitteena on, että leivoksesta tulee vuosittainen traditio ja symboli, joka muistuttaa lukutaidon merkityksestä.

Virallisen Agricola-leivoksen tittelistä kilpaili neljä leivontabloggaria. Ääniä annettiin internetin kautta lähes 9 000. Voittajaksi selviytyi Makeaa murmelin täydeltä -bloggari Heidi Harjula, jonka leivos koostuu kevyestä puolukkamarenkitäytteestä, täyteläisestä valkosuklaavaahdosta ja rapeasta kaurapohjasta.

– Agricola-leivoksen suunnittelua inspiroivat suomalaisuus, puhtaat raaka-aineet sekä perinteikkyys modernissa muodossa. Tärkeänä pidin myös sitä, että leivos on toteutettavissa kotikeittiössäkin, mutta samalla se haastaa kotileipureita kokeilemaan uudenlaista toteutustapaa, Harjula toteaa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Heidi Harjula kokee kilpailuun osallistumisen tärkeänä juuri lukutaidon edistämistyön vuoksi.

– Lukeminen on aina ollut tärkeä osa elämääni, ja lukutaito on mahdollistanut minulle hienoja elämyksiä ja uusia oivalluksia niin vapaa-ajalla kuin opintojenkin saralla. Lukutaito on meille suomalaisille itsestäänselvyys, ja sellaiseksi soisin sen tulevan muuallakin maailmassa, Harjula kertoo.

Agricola-leivoksesta on tulossa Suomen Pipliaseuran rekisteröimä tavaramerkki, ja Heidi Harjulasta sen virallinen kehittäjä. Leivoksen resepti on agricola.fi-sivustolla.

Lue myös:

Virallinen Agricola-leivos haussa