Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Tänä vuonna jo kaksi kirkkopaloa ja molemmat kristillisten juhlapyhien aikaan – 2010-luvulla useita tuhoisia kirkkopaloja

 

Perkkaan kappeli tuhopoltettiin kiirastoistaina 2022. Sittemmin kappelin jäännökset on purettu ja tontti on tyhjillään. Kuva: Sari Savela

Perkkaan kappeli Espoossa tuhoutui tulipalossa kiirastorstaina ja Rautjärven kirkko joulupäivänä. Myös Ylivieskan kirkko sytytettiin palamaan pääsiäisenä 2016.

Poliisi pitää todennäköisenä, että joulupäivänä tulipalossa tuhoutunut Rautjärven kirkko oli tahalleen sytytetty. Palon sytyttäjäksi epäillään miestä, joka pari tuntia kirkon sytyttämisen jälkeen löydettiin kuolleena tulipalossa tuhoutuneen omakotitalon pihapiiristä. Mies oli lähes 80-vuotias.

Edellinen kirkkopalo tapahtui Espoossa huhtikuussa, kun varhain kiirastorstaiaamuna 14.4. palokunta sai hälytyksen Perkkaan kappelille. Leppävaarassa sijainnut Perkkaan kappeli oli Espoon toiseksi vanhin kirkkorakennus, joka oli rakennettu vuonna 1929. Rakennus tuhoutui palossa täysin. Paloa on tutkittu tuhopolttona, mutta tekijää ei ole saatu toistaiseksi kiinni.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Mahdollisen uuden kirkkorakennuksen rakentamisesta Perkkaan kappelin tilalle ei ole tehty päätöstä. Marraskuun seurakuntavaaleissa valittu uusi Leppävaaran seurakunnan seurakuntaneuvosto tekee aikanaan päätöksen siitä, miten Perkkaan kappelilta jäänyt tyhjä tontti käytetään.

Kiihtelysvaran kirkko Joensuussa paloi maan tasalle syyskuussa 2018.  Puurakenteinen ristinmuotoinen kirkko oli valmistunut 1770 ja oli Pohjois-Karjalan vanhimpia kirkkoja. Palon sytyttänyt mies tuomittiin oikeudessa vajaaksi kolmeksi vuodeksi vankeuteen ja noin kolmen miljoonan euron korvauksiin.

Joensuun seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päätti yksimielisesti joulukuussa 2018, että palaneen kirkon tilalle rakennetaan uusi kirkko. Hanke on edennyt ja uudesta kirkosta on jo olemassa rakennussuunnitelmat.

Pääsiäisenä 2016 sytytettiin palamaan Ylivieskan kirkko Pohjois-Pohjanmaalla. Vuonna 1786 valmistunut kirkko tuhoutui kokonaan. Ylvieskan kirkon polttanut mies tuomittiin syyntakeettomana törkeästä tuhotyöstä. Syyntakeettomuuden vuoksi mies ei kuitenkaan saanut rangaistusta.

Ylivieskan poltetun kirkon tilalle on rakennettu uusi kirkko, joka vihittiin käyttöön pääsiäisenä 2021.

Pyhän Kolminaisuuden kirkko eli Ylivieskan kirkko vihittiin käyttöön pääsiäisenä 4.4.2021. Kuva: Tapani Uusikylä