Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Tampereella muistetaan sisällissodan tapahtumia rauhanvaelluksilla

 

Tampereella kirkon ja kappeleiden kellot soivat hiljaisella viikolla koronapandemian uhrien muistoa kunnioittaen. Kuva: Sari Savela

Tampereella järjestetään 5. toukokuuta useita rauhanvaelluksia, jotka kaikki päätyvät Aleksanterin kirkkoon klo 15. Samaan paikkaan tuodaan myös 50 metrin rauhanköynnös, jonka tekemiseen on osallistunut suuri joukko ihmisiä.

Tampereen seurakunnat osallistuvat sisällissodan tapahtumien muistamiseen kahdellatoista rauhanvaelluksella toukokuun 5. päivä.  Rauhanvaellusten tärkein tehtävä on kääntää katse nykyhetkeen ja tulevaisuuteen, sanoo hengellisen työn pastori Jussi Holopainen.

– On tärkeää miettiä, miten me yhteisönä rakennamme rauhaa paikallisesti. Voimme pohtia, millaista rauhaa itse kaipaamme ja miten olemme itse valmiit sitä edistämään.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

Ohjatut rauhanvaellukset lähtevät 5.5. eri puolilta kaupunkia kello 12.30–14 ja saapuvat Aleksanterin kirkolle kello 15 mennessä. Lähtöpaikkoina ovat muun muassa Pispalan palanut kirkko, Kalevankankaan hautausmaa, Messukylän vanha kirkko, Tuomiokirkko ja Mummon Kammari.

Reitin voi kulkea omatoimisesti tai vaihtoehtoisesti ohjatun ryhmän mukana.

Hugo Simbergin köynnösfresko rauhanköynnöksen innoittaja

Tampereen tuomiokirkon tunnettu köynnösfresko on esikuva uudelle yhteisötaideteokselle, joka julkistetaan 5.5. Aleksanterin kirkossa. Kangassuikaleista ja verkkotilkuista syntyvää Rauhanköynnös-teosta on rakennettu kevään mittaan eri yhteisöissä ja työpaikkojen kahvihuoneissa.

– On hienoa, että ihmiset ovat lähteneet innokkaasti mukaan köynnöksen rakentamiseen. Käsillä tekeminen auttaa keskittymään, ja samalla voi pohtia rauhaa, sanoo hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen.

Köynnöksen esikuva löytyy Tuomiokirkosta.  Hugo Simbergin maalaamassa Köynnöksenkantajat- freskossa 12 poikaa kantaa ruusuköynnöstä. Tampereen tuomiokirkon kirkkosalia koristava fresko on 52 metriä pitkä. Nyt valmistuvan kaksipuoleisen taideteoksen pituudeksi tulee noin 50 m.

Köynnös kootaan Mummon Kammarissa ja se kannetaan Aleksanterin kirkkoon 5. toukokuuta.