Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Tampere etenee vauhdilla pyhiinvaelluskaupungiksi

 

Tampereelle avautuu keväällä yli 20 pyhiinvaellusreittiä. Tänään maanantaina 10.10. järjestetään iltatilaisuus, jossa seurakuntayhtymä rekrytoi niille vapaaehtoisia luotseja.

Tampereelle valmistuu huhtikuun alkupäiviksi reitistö, johon kuuluu 16 kirkkoa ja 3 hautauskappelia. Kaikkiaan 21 eri reittiä vievät kirkolta kirkolle, luontoon sekä kulttuurihistoriallisesti merkittäviin kohteisiin.

Reittejä voi kulkea omatoimisesti mobiilisovelluksen avulla tai yhdessä valmennettujen vapaaehtoisten ohjaajien opastuksella. Näitä luotseja toivotaan löytyvän mm. tänään Tampereen seurakuntien talossa pidettävässä tilaisuudessa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Hankkeen koordinaattori, hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen ei pidä luotsin tehtävää vaativana, inspiroivana kylläkin.

– Koska vaellukset tapahtuvat suurelta osin hiljaisuudessa, luotsin tehtävä on ohjata ryhmää oikealla reitillä ja kiireettömällä rytmillä, pysäyttää vaeltajat tietyissä paikoissa ja antaa tila hiljaiseen mietiskelyyn.

Holopainen on lupautunut luotsien valmentajaksi ja hengelliseksi matkakumppaniksi.

Pyhiinvaelluksista on jo valmiina kaksi reittiä: Lasten pieni pyhiinvaellus ja Tammerkosken pyhiinvaellus. Niitä yleisö pääsi kokeilemaan Tampereen päivänä, lokakuun ensimmäisenä.

Tuona päivänä samat pyhiinvaellusreitit avautuivat myös omatoimisesti vaellettaviksi mobiilisovelluksen avulla. Ohjeet sovelluksen lataamiseen ja käyttöön löytyvät nettiosoitteesta www.pyhiiinvaellustampere.fi.

– Kaikkialla missä aiheesta olen puhunut, vastaanotto on ollut innostunutta. Meillä on selvästi tässä ajassa kaipuu hiljaisuuteen ja läsnäoloon, Holopainen kertoo.

Hankkeen suojelija, pormestari Anna-Kaisa Ikonen on samoissa tunnelmissa:

– Olen aivan valtavan innostunut asiasta! Ensimmäisenä ei tule ajateltua, että pyhiinvaelluspaikka voisi olla lähellä omaa arkea, mutta mitä enemmän asiaa ajattelee, sitä enemmän löytää upeita miljöitä, joita tämä kaupunki voi tarjota. Aina ei tarvitse lähteä kauas rauhoittuakseen.

– Turisteille pyhiinvaellukset antavat aivan uudenlaisen tulokulman kaupunkiin.

Tampereen seurakuntien käynnistämässä hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina mm. Visit Tampere, VirtualTampere, Citynomadin, Museotoimi, Liikkuva Tampere ja Ekokumppanit.

Unelma on, että vuoteen 2020 mennessä Tampere tunnetaan valtakunnallisesti pyhiinvaelluskaupunkina, joka houkuttelee ihmisiä läheltä ja kaukaa.