Taivaallisia tarvikkeita suoraan kirkosta

 

Myös Isossa-Britanniassa maaseutu autioituu vauhdilla. Niinpä Englannin kirkko, Metodistikirkko ja Yhdistynyt Reformoitu kirkko ovat julkaisseet oppaan, jossa neuvotaan, kuinka kirkko tai kappeli voi avata tiloissaan kyläkaupan.

Toiminnan motiivina ei ole bisnes, vaan yhteisön elvyttäminen ja tukeminen. Yleensä täysin vapaaehtoisvoimin toimivia kirkkokauppoja on harvaanasutuilla ja syrjäisillä seuduilla, joilta kaikki muut palvelut ovat kadonneet.

Yksi ensimmäisistä kirkkopuodeista on Heavenly Supplies (’Taivaallisia tarvikkeita’), joka avattiin kymmenen vuotta sitten St John’s the Evangelistin kirkossa kaakkoisenglantilaisessa Bedfordshiren kunnassa.
Nykyään yli 250 kirkkoa tai kappelia ylläpitää tiloissaan päivittäistavarakauppaa eri puolilla saarivaltakuntaa. Joka vuosi avataan noin kaksikymmentä uutta myymälää.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

– Monilla seuduilla kirkkorakennukset ovat kylän viimeisiä yhteisiä tiloja. Kirkkoa parempaa paikkaa ei olekaan ihmisten kokoontumiseen. Sieltä he saavat tarvitsemansa ja tuntevat olevansa osa yhteisöä, Knaresboroughin piispa ja Englannin kirkon maaseutukauppojen puheenjohtaja James Bell sanoo.

Joidenkin kirkkopuotien toiminta on käynnistynyt avustusten tai lahjoitusten avulla. Essexissä itärannikolla sijaitsevassa Chelmsfordissa avattiin kirkon sakaristoon puoti vuonna 2009, kun yksi kirkkoväärteistä voitti pääpalkinnon kilpailussa, jossa kysyttiin: ”Mitä tekisit kuntasi hyväksi jos sinulla olisi kymppitonni?”

– Kirkot eivät tarjoa vain tiloja, vaan myös tukea ja mahdollisuuden palvella omaa yhteisöä konkreettisella tavalla, James Bell tiivistää.