Taideterapia auttaa pakolaislapsia käsittelemään traumoja

 

Kuva: Aaron Burden/unsplash

Open Door -yhdistyksen tukema Al Hadaf -organisaatio järjestää Irakista paenneille lapsille taideterapiaa Jordaniassa. Lapset käsittelevät traumojaan taiteen avulla.

”Kun nämä lapset tulevat taidetunnille ensimmäistä kertaa, me kysymme heiltä: ’Mikä on asia, jota kaipaat eniten Irakista nyt, kun asut täällä Jordaniassa?’ Melkein kaikki piirtävät kotiseurakuntansa. He kävivät seurakunnassa säännöllisesti Irakissa asuessaan ja rakastivat sitä. Se oli paikka, jossa he kohtasivat ihmisiä”, Al Hadaf- organisaation perustaja Maran kertoo Open Doorsin uutisessa.

Maranin mukaan lasten ensimmäisissä piirrustuksissa esiintyy lähes aina isoja mustia hahmoja. Hahmot edustavat ISIS:iä sekä muita lasten kokemia pahoja asioita.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

”Jonkin ajan kuluttua näemme lasten piirustusten muuttuvan selkeämmiksi, kirkkaammiksi ja yksityiskohtaisemmiksi. Tummat hahmot muuttuvat pienemmiksi tai katoavat kokonaan. Tämä on merkki siitä, että lapset käsittelevät traumaansa”, Maran tulkitsee.

Traumatisoituneissa perheissä kommunikaatio voi olla vaikeaa, minkä takia terapian tavoitteena on myös auttaa lapsia ja vanhempia puhumaan tunteistaan. Tässä apuna toimii ”mielialakello”, minkä avulla lapset voivat päivittäin kuvata mielialaansa.

Traumojen käsittelyn jälkeen terapiassa siirrytään päämääriin. Lapsia pyydetän asettamaan itselleen päämäriä, joita he haluaisivat työstää. Niistä askarrellaan ”päämääräpilviä”.

”Korvaamme surullisuuden ja vihan tunteet hyvillä asioilla. Lapset laittavat tuotoksen sänkynsä viereen, missä he voivat katsella sitä päivittäin. Se ei maksa paljoa, mutta siitä on paljon apua”, Maran kertoo.