Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Tahdon, mutta milloin?

 

Viime vuosikymmeninä avioliiton arvostus ja merkitys yhteiskunnassa on muuttunut paljon. Nuotta-lehden artikkelissa EO:n pääsihteeri Aleksi Kuokkanen vastaa kysymyksiin avioliiton palavista kysymyksistä.

Menevätkö uskovat liian nuorena naimisiin? Tähän kysymykseen vastaa EO:n pääsihteeri Aleksi Kuokkanen.

Teksti Aino Kemlin | Kuva Hannu Häkämies & Unplash/Gianni Scognamiglio

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

 

Avioliitto on asia, joka herättää tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Mikä tekee siitä niin tärkeän ja erilaisen esimerkiksi verrattuna avoliittoon?

– Sitoutuminen, Aleksi Kuokkanen selittää. – Avioliitto antaa suhteelle vakaan pohjan, kun molemmat osapuolet sitoutuvat siihen julkisesti, niin ihmisten kuin Jumalankin edessä.

Sitoutumista Kuokkanen pitää kuitenkin haasteena, eikä vain liittyen avioliittoon.

– Olen huomannut, että oli kyse sitten työpaikasta tai seurakunnasta, ihmiset eivät ole enää niin halukkaita ottamaan vastuuta, saati sitten sitoutumaan siihen yhtään pidemmäksi ajaksi. Avioliitossa ei kuitenkaan ole sellaista takaporttia, eikä voi ajatella, että ”vaihtelu virkistää”.

“Ero nykyajan ja Jeesuksen aikaisen roomalaisen kulttuurin välillä on jopa melko pieni.”

Viime vuosikymmeninä avioliiton arvostus ja merkitys yhteiskunnassa on muuttunut paljon. Avioerosta sekä esiaviollisista suhteista on tullut yhä tasavertaisempia vaihtoehtoja avioliitolle.

– Raamatun arvomaailma avioliiton suhteen kuitenkin pysyy samana, Kuokkanen muistuttaa. – Jumala on säätänyt sen kahden ihmisen kestäväksi liitoksi suojellakseen ihmisiä.

 

Onko iällä väliä?

Kuokkanen ei tahdo yleistää kristittyjen menevän tavallista nuorempina naimisiin. Päinvastoin hän on havainnut myös päinvastaista ilmiötä, kun sopivaa puolisoa ei tunnu löytyvän. Mutta mikä ikä sitten olisi paras avioitumiselle?

– Raamattu ei ota tähän kantaa, joten se kertoo jo jotain, Kuokkanen miettii. – Niin nuorena kuin hieman vanhempana naimisiinmenolla on puolensa ja tietysti se on ihan henkilökohtaista, mikä kullekin sopii.

Avioliiton myötä alkava perhe-elämä mahdollisine lapsineen voi olla hankala yhdistää opiskeluihin, mutta toisaalta kyllä sitä nuorena enemmän jaksaa. Toinen Kuokkasen nostama huomio liittyy itsenäistymiseen. Kun oppii pärjäämään itsekseen, voivat odotukset ja kriteerit puolisoa kohtaan nousta liiaksikin.

Kristillisestä näkökulmasta esimerkiksi seksi ja yhdessä asuminen ovat kuitenkin asioita, jotka mielletään vasta avioliittoon. Tämä varmasti omiaan lisäämään kristittyjen liittoja jo nuorempana. Kun avioliittoon sitoudutaan niin seksuaalisesta kuin henkisestäkin kiinnostuksesta, on sillä paremmat edellytykset kestää.

 

Lue koko juttu Nuotan sivuilta!