Syytteet kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostaneelle valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle Asianajajaliiton palkinto

 
keski-ikäinen-nainen-jolla-tummat-lyhyet-hiukset-katsoo-kameraan-ja-hymyilee-hänellä-on tumma-pusero-päällä

Valtakunnan syyttäjä Raija Toiviainen. Kuva: Syyttäjälaitos

Asianajajaliitto myönsi 10. kesäkuuta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle Oikeusteko-palkinnon. Asianajajaliiton mukaan Toiviainen on ollut rohkea uudistaja ja näkyvä aloitteentekijä, joka ei ole antanut vihapuheen vaikuttaa työhönsä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle myönnettiin perjantaina 10.6. Asianajajaliiton valtuuskunnan kokouksessa Savonlinnassa Asianajajaliiton Oikeusteko-palkinto hänen merkittävästä työstään oikeudenmukaisuuden edistämiseksi, kerrotaan Asianajajaliiton tiedotteessa.

Vuonna 2018 valtakunnansyyttäjänä aloittanut Raija Toiviainen on tullut vuosien mittaan tunnetuksi suurelle yleisölle oikeudenhoitoon liittyvistä näkemyksistään ja aloitteistaan. Toiviainen muistetaan erityisesti kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostamistaan syytteistä. Valtakunnansyyttäjä nosti Räsästä vastaan kaikkiaan kolme syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yksi niistä koskee vuonna 2019 julkaistua sosiaalisen median päivitystä, toinen vuonna 2004 julkaistua pamflettia ”Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät” ja kolmas Räsäsen lausuntoja radio-ohjelmassa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Syytteitä käsiteltiin käräjäoikeudessa tammi-helmikuussa. Maaliskuun lopussa antamassaan päätöksessä käräjäoikeus vapautti Räsäsen kaikista syytteistä. Syyttäjä ei kuitenkaan tyytynyt käräjäoikeuden päätökseen, vaan haki syytteiden jatkokäsittelyä. Seuraavaksi syytteitä käsitellään hovioikeudessa.

Lue myös: Hovioikeus myöntänyt syyttäjille jatkokäsittelyluvan – Päivi Räsänen: Tavoitteenani on voitto myös hovioikeudessa

Asianajajaliiton puheenjohtaja Hanna Räihä-Mäntyharjun mukaan valtakunnansyyttäjänä Toiviainen on osoittanut organisaatiouudistuksen lisäksi myös poikkeuksellista kyvykkyyttä ja ennakkoluulottomuutta erilaisissa avauksissa oikeudenhoidon nopeasti muuttuvilla harmailla alueilla, kuten sananvapauslainsäädännön tulkitsemisessa. Vaikka yksittäiset syyttämisratkaisut ovat aiheuttaneet paljon keskustelua ja eriäviä näkemyksiä, Toiviainen on tehnyt rohkeasti sitä työtä, mikä hänelle on kuulunut. Toiviainen on joutunut avaustensa johdosta myös sietämään paljon sellaista häirintää ja vihapuhetta, Asianajajaliiton tiedotteessa todetaan.

Oikeusteko-palkinto myönnetään nyt yhdeksännen kerran. Se on myönnetty aiemmin muun muassa toimittaja Paavo Teittiselle, Oulun käräjäoikeudelle ja oikeuskansleri Jaakko Jonkalle.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen jää eläkkeelle syyskuussa 2022.