60 vuotta täyttävän arkkipiispa Tapio Luoman muotokuva paljastettiin Turussa

 
kivinen-kirkon-torni-taustalla-lehtipuita-kuvassa-etualalla

Arkkipiispa Tapio Luoman muotokuva paljastettiin tänään Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa. Kuva: Kirkon kuvapankki/Timo Jakonen

Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luoma täyttää 60 vuotta 15. kesäkuuta 2022. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on tilannut arkkipiispasta merkkipäivän kunniaksi muotokuvan, jonka on maalannut kuvataiteilija Tiina Vainio.

Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luoma täyttää 60 vuotta 15. kesäkuuta 2022. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on tilannut arkkipiispasta merkkipäivän kunniaksi muotokuvan, jonka on maalannut kuvataiteilija Tiina Vainio. Muotokuva paljastetiin iistaina 14.6. kello 9 Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa.

Tiina Vainio on opiskellut kuvataidetta Vapaassa Taidekoulussa ja Turun Taideakatemiassa. Vainio on keskittynyt opinnoissaan erityisesti maalaukseen ja grafiikkaan. Muotokuvamaalaukseen hän on perehtynyt Suomen Kulttuurirahaston muotokuvamaalauskurssilla ja Pietarin Taideakatemian jatkokoulutuksessa. Vainio on koulutukseltaan lisäksi taidepedagogi ja juristi.

SEKL Neliöb. 5.-11.12. MJa

Tiina Vainio kertoo maalausprosessin olleen antoisa. ”Olen erittäin iloinen, että sain tehtäväkseni maalata muotokuvan arkkipiispa Tapio Luomasta. Tehtäväksi annettiin tehdä tunnistettava kuva. Tapasimme kymmenisen kertaa maalausprosessin aikana ja istuntomme olivat mutkattomia, leppoisia ja antoisia.”

Tiina Vainio sanoo, että arkkipiispa Tapio Luoman muotokuvan yleistunnelma on vakaa, varma ja voimakas. ”Maalaus on klassinen ja rauhallinen mutta energinen, sävyt harmonisia ja malli tunnistettavissa. Värit ovat maanläheiset. Maalauksessa ei mallin lisäksi ole monia yksityiskohtia. Tällä halusin korostaa elämän suuria linjoja, erottaa pääasiat sivuasioista.”

Maalauksen pohjakangas on pellavaa. ”Kangasvalinnalla halusin tuoda esiin käytännönläheisyyttä ja ihmisen arkea kaikkine ylä- ja alamäkineen. Nämä ovat aiheita, joita pohdimme arkkipiispan kanssa istuntojemme aikana.”

Tapio Luoma syntyi Kurikassa ja varttui Vaasassa, jonne perhe muutti, kun hän oli kolmivuotias. Unelma-ammattiinsa papiksi Luoma vihittiin vuonna 1987. Hän ehti työskennellä pappina Peräseinäjoella ja Ilmajoella, kirkkoherrana Seinäjoella sekä piispana Espoossa ennen kuin hänestä tuli arkkipiispa vuonna 2018. Oppiarvoltaan Tapio Luoma on teologian tohtori. Hänen väitöskirjansa Incarnation and Physics (Oxford University Press 2002) käsittelee teologian ja luonnontieteiden suhdetta.