Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Syöpään menehtyneen Nabeel Qureshin vaimo videolla: Jumalan suunnitelma tuo suuremman kunnian

 

Kuvakaappaus videolta. Kuvassa Michelle Qureshi.

Muslimista kristityksi kääntynyt Nabeel Qureshi (1983-2017) eli lyhyen, mutta merkityksellisen ja laajasti ihmisiin vaikuttaneen elämän. Nabeel Qureshin vaimo Michelle kertoo videolla tunnoistaan miehensä kuoleman jälkeen.

Nabeel Qureshilla todettiin laajalle levinnyt syöpä kesällä 2016. Pitkien ja raskaiden hoitojaksojen jälkeen hän kuoli 16.9.2017. Qureshi kertoi avoimesti laajalle yleisölle sairaudestaan ja hoidoistaan videoilla, joita hän julkaisi YouTubessa ja Facebook-seinällään säännöllisesti. Videot sisältävät myös runsaasti Raamatun opetusta ja rohkaisua. Videoiden katsojaluvut vaihtelevat 40.000-418.000 välillä. Viimeisellä jäähyväisvideollaan vähän ennen kuolemaansa Qureshi sanoo, että Jumala on rakastava Jumala. Hän myös pyytää anteeksi, jos on kohdellut jotakuta rakkaudettomasti.

Nabeel ja hänen vaimonsa Michelle uskoivat pitkään, että Jumala parantaisi Nabeelin. Miehen parantumisen puolesta rukoiltiin ympäri maailmaa. Viime toukokuussa pariskunta julkaisi yhteisvideon, jolla Michelle kertoo tunnoistaan miehensä sairauteen liittyen. Hän kuvaa videolla, kuinka hänellä on ollut syvä rauha ja luottamus siihen, että Jumala vielä parantaisi. Kesällä 2017 Nabeelin vointi heikkeni, eikä hän kivuiltaan pystynyt enää kunnolla syömään. Elokuun lopussa hän vielä raportoi kotikaupunkinsa Houstonin tulvista ja pyysi rukousta kaupungin ja sen asukkaiden puolesta. Syyskuun 8. päivä julkaistulla videolla Nabeel Qureshi kertoo, että hoidoissa on siirrytty saattohoitovaiheeseen.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Viime kesäkuussa Nabeel Qureshi julkaisi YouTube-kanavallaan puhuttelevan videon, jolla hän esiintyy yhdessä isänsä kanssa. Qureshin vanhemmille oli suuri järkytys, kun heidän poikansa vuonna 2005 kertoi kääntyneensä kristityksi. Aikaisemmin lämpimät välit viilenivät. Kesäkuussa julkaistulla videolla Nabeel kertoo, että hänellä on kunnia ja ilo esiintyä videolla yhdessä isänsä kanssa. Keskinäinen rakkaus ja kunnioitus välittyy, vaikka videolta käykin ilmi, ettei isä suinkaan ole kääntynyt kristityksi vaan on edelleen muslimi.

Voimakkaita reaktioita muslimimaailmassa

Nabeel Qureshin kristityksi kääntymiseen vaikutti merkittävästi kristitty opiskelukaveri David Wood, joka on nykyään Yhdysvalloissa tunnettu apologeetti. Wood julkaisee kristinuskoa puolustavia videoita YouTubessa nimellä Acts17Apologetics. Torstaina 28.9. julkaistulla videolla Wood käy läpi postauksia, joita muslimit ovat laittaneet hänen ja Nabeel Qureshin sosiaalisen median seinille. Qureshin kuolema on herättänyt voimakkaita reaktioita. Moni muslimi iloitsi avoimesti Qureshin kuolemasta, vaikka Qureshi itse koko kristityn elämänsä ajan pyrki suhtautumaan rakkaudellisesti muslimeihin. Sosiaalisen median päivityksissä oli toki joukossa myös muslimeja, jotka surivat Nabeel Qureshin kuolemaa ja olivat pahoillaan kuolemasta iloitsevien muslimien puolesta.

Pakistanilaissyntyisten vanhempien poika Nabeel Qureshi ehti olla kristitty 12 vuotta. Hänen kristityn elämänsä vaikutus on kuitenkin paljon laajempi kuin mitä voisi noiden vuosien perusteella ajatella. Qureshin elämän laajasta vaikutuksesta ja testamentistaan hänen ystävänsä David Wood on julkaissut videoita. Qureshi kirjoitti useita kirjoja, joista esimerkiksi Etsin Allahia – löysin Jeesuksen (Perussanoma Oy 2015) on ollut bestseller-listoilla Yhdysvalloissa. Hänen viimeisimmäksi jäänyt kirja No God but one – Allah or Jesus ilmestyi Yhdysvalloissa, kun Qureshilla oli jo diagnosoitu syöpä.

Suurempi kirkkaus ja kunnia

Elokuun lopussa 2016 Nabeel Qureshi julkaisi Facebook-seinällään tekstin: ”…Rukoilen, että Jumala tulisi kirkastetuksi ruumiini ja henkeni kautta. Olen perheeni kanssa saanut tiedon, että minulla on laajalle levinnyt vatsasyöpä ja kliininen ennuste on synkkä…” Hän myös kertoi uskovansa, että Jumala voisi hänet parantaa ja että he aikoivat tinkimättömästi rukoilla ihmettä.

Nabeel Qureshin vaimo julkaisi kuluneella viikolla videon, jossa hän kertoo ajatuksiaan ja tuntojaan miehensä kuolemaan liittyen. Terminologisesti hän ottaa kantaa heti videon alussa, ettei näe itseään leskenä tai yksinhuoltajana. Nabeel Qureshilta jäi pieni tytär. Michelle Qureshi näkee mieluummin oman identiteettinsä Kuninkaan tyttärenä. Videolla hän kertoo, kuinka hän, Nabeel, heidän rukousryhmänsä ja ihmiset ympäri maailmaa olivat rukoilleet ja toivoneet parantumisihmettä. Michelle Qureshi tunnustaa myös rukoilleensa ennen miehensä hautaamista, että tämä heräisi vielä henkiin.

”Jumalan tiet eivät ole meidän teitä, eivätkä hänen ajatuksensa meidän ajatuksia”, Michelle Qureshi sanoo, ”En ymmärrä, miksi näin piti käydä, mutta minä tiedän, että Jumala hallitsee ja että hän on rakkaus. Vaikka Nabeel ei ole enää täällä, Jumala on edelleen.”

”Jumalalla on suunitelma ja haluan olla siinä mukana. Hänen suunnitelmansa tuo suuremman kunnian. Lopulta voi vain luotaa Jumalan sanaan”, levollisen oloinen Michelle Qureshi sanoo videolla, joka on otsikoitu A more glorious end (voisi kääntää: Jumalaa enemmän kirkastava loppu)

Katso video tästä.