Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Suomen Vapaakirkon kehitysyhteistyöhanke tukee murut-kieltä

 

Richard Brewisin kuva-arkisto

Suomen Vapaakirkko (SVK) aloittaa tänä vuonna Malesiassa kolmivuotisen kehitysyhteistyöhankeen, jolla murutin kieltä aletaan opettaa Tenomin läänin alakouluissa. Projektia toteutetaan muun muassa Ulkoasianministeriön SVK:lle myöntämällä hanketuella, jota tänä vuonna saatiin 27 000 euroa.

– Lähetysjohtajamme Richard Brewis on juuri vierailulla Malesiassa projektin timoilta. Hänen palattuaan kuulemme lisää asian etenemisestä, Pirjo Kuosmanen Vapaakirkon lähetysosastolta kertoo.

Yhteistyökumppani Malesiassa on Kadazandusun Language Foundation, joka on onnistuneesti toteuttanut vähemmistökielien opetusta valtion kouluissa vuodesta 1995. Hanke toteutetaan yhteistyössä osavaltion opetusviranomaisten kanssa. KLF järjestää maaliskuussa konferenssin, jonka tarkoitus on kerätä kaikki murut-kielen asiantuntijat ja sidosryhmät yhteen aloittamaan hanketta.

Hanke tukee Malesian opetusministeriön tavoitetta kehittää alkuperäiskansojen äidinkielistä opetusta valtion alakouluissa. Hankkeen kautta valmistuu murut-kielen opetussuunnitelma, opettajanoppaat, oppi- ja työkirjat 4.-, 5.- ja 6.-luokkalaisille sekä koulusanakirja. Hankkeeseen sisältyy myös opettajien kouluttaminen tehtävään.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Aikaisemman kehitysyhteistyöhankkeen tuloksena on julkaistu timugon-malaiji-sanakirja vuonna 2004. Murutin kieli on yksi Malesian vähemmistökielistä. Tenomin läänissä sen puhujia on noin 30 000.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie