Suomalaisten lähetystyöntekijöiden määrä väheni jonkin verran viime vuonna

 

Kuva: Kylväjä

Suomalaisia lähetystyöntekijöitä oli vuoden 2010 lopussa yhteensä 742 eri puolilla maailmaa.

Eniten lähetystyöntekijöitä oli Aasiassa, jossa toimi 322 henkilöä. Seuraavaksi eniten työntekijöitä oli Afrikassa, jossa oli yhteensä 186 henkilöä.

Euroopassa oli 163 lähetystyöntekijää. Tilastotiedot julkaisi Suomen lähetysneuvosto.

Suomella oli lähetystyöntekijöitä vuoden 2010 alussa vielä 820. Lähetystyöntekijöiden määrän väheminen johtuu suurelta osin Fida International -järjestön työntekijöiden palaamisesta takaisin Suomeen ja eläkkeelle siirtymisestä. Järjestö on myös jättänyt osa-aikaiset konsulttityöntekijät pois lähetystyöntekijätilastoista.

Fida Internationalilla on edelleen 264 työntekijää maailmalla. Fida International on Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Järjestössämme ei ole tapahtunut dramaattista lähetystyöntekijöiden paluuta kentältä, vaan olemme tarkistaneet tilastojamme ja määritelleet työntekijöiden nimikkeitä uudelleen. Ensi syksynä alkavalle Fida Internationalin lähetyskurssille on ilmoittautunut kaksi kertaa tavallista enemmän lähetyskentälle haluavia, kertoo Fidan lähetystoimintojen johtaja Rauno Mikkonen.

Lähetystyöntekijöitä on lisäksi muun muassa Suomen Lähetysseuralla, Suomen Evankelisluterilaisella Kansanlähetyksellä, Suomen Vapaakirkolla ja Kansan Raamattuseuran Säätiöllä.

Lähetystyöntekijöidensä määrää ulkomailla lisäsivät vuodesta 2009 Evankelis-luterilainen Lähetysyhdistys Kylväjä, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ja Missionuoret – Youth With A Mission Finland.

Monialaista lähetystyötä

Seurakunta- ja evankelioimistyön lisäksi lähetystyöntekijät toimivat muun muassa opetustehtävissä, terveydenhoidossa, maa- ja metsätaloudessa, hallintotehtävissä, teknisen alan töissä sekä Raamattu- ja kirjallisuustyössä.

Vuoden 2009 tilaston mukaan ulkomaiseen lähetystoimintaan käytettiin yhteensä 77,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2010 lähetystoiminnan taloustilasto valmistuu syksyllä 2011.

Kristittyjen määrä kasvaa eniten Afrikassa. Seuraavaksi eniten kasvua on Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa, Oseaniassa ja Pohjois-Amerikassa. Hitainta kasvu on Euroopassa.

Suomen lähetysneuvostoon kuuluu eri kristillisistä tunnustuskunnista 31 lähetystyötä tekevää kirkkoa, kristillistä yhteisöä ja lähetysjärjestöä. Lähetysneuvosto on perustettu vuonna 1919.

 
Artikkelibanneri perussanoma