Suomalaiset Israel-tuntijat: Juutalaisten menestys ei johdu valitun kansan asemasta

 

Kuva: Matt Knight

Helsingin Sanomat pohti Kuukausiliitteessä, johtuuko juutalaisten maailmanlaajuinen menestys heidän asemastaan ”Jumalan valittuna kansana”.

Professori Antti Laato, kirkkoherra Jouni Turtiainen ja teologian tohtori Eero Junkkaala toteavat yksimielisesti, että juutalaiset eivät menesty poikkeuksellisen hyvin sen vuoksi.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä esiteltiin juutalaisten menestystarinaa: ”Juutalaiset ovat keksineet atomipommin ja psykoanalyysin. He ovat saaneet joka viidennen Nobel-palkinnon ja päässeet parhaille paikoille Hollywoodissa. Heitä on vain 0,2 prosenttia maailman väestöstä.”

Juutalaiset ovat perustaneet myös Googlen ja Facebookin.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Toimittaja Ilkka Malmberg pohti nettikolumnissaan syitä menestykselle. Paras selitys olisi Jahven erityinen siunaus ja johdatus.

– Eivät he sen vuoksi ole pärjänneet. Jumala pani kansansa myös diasporaan ja vei heiltä oman maan vuosituhansiksi. Raamattu ei opeta menestysteologiaa kansansa kohdalla, Israelissa Heprealaisessa yliopistossa juutalaisuutta opiskellut Jouni Turtiainen toteaa.

– Juutalaiset ovat menestyneet, koska selviytymisstrategia kuuluu heidän kulttuuriinsa. Vähemmistönä selviytyminen diasporassa on pakottanut sellaisille aloille, joissa on voinut selviytyä hyvin, kuten kauppa- ja pankkialalle.

­- Synagoga-laitoksen perintönä juutalaiset ovat arvostaneet kirjoitettua tekstiä ja lukutaitoa. Tällä on ollut ratkaisevampi merkitys menestymiseen kuin asema ”Jumalan valittuna kansana”.

”Huono kysymyksenasettelu”

Vanhan testamentin arkeologiasta väitellyt Eero Junkkaala on Turtiaisen kanssa samoilla linjoilla.

– Valittuna kansana oleminen ei merkitse paremmuutta. Kansa oli Vanhan testamentin aikana lähinnä Jumalaa vastaan napiseva kansa, ja niin se on nytkin.

Åbo Akademin Vanhan testamentin eksegetiikan professori Antti Laato pitää koko kysymystä juutalaisten menestyksen jumalallisista syistä epäonnistuneena ja juuriltaan antisemitistisenä.

– Joistain kysymyksistä ei vain voi keskustella. Tämä kysymys on muotoiltu siten, että vastaukset ruokkivat vihaa tai kritiikittömyyttä.

Laato näkee kuitenkin juutalaisten pärjäämiselle selvät syyt.

– Jos heidät opetetaan jo pieninä poikina lukemaan Talmudia (Tooran ja Vanhan testamentin profeettojen selitysteos), heistä kehittyy älyköitä. Hengellisten tekstien käsittelemisen myötä heille avautuu luovan ajattelun maailma, Laato sanoo.

 
Artikkelibanneri perussanoma