Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Suomalainen messu lähti liikkelle isänmaallisessa hengessä

 

Laulajat ja tanssijat maalaavat elävän taustan eteen musiikin ja liikkeen ilotulituksen, jota pelimanniryhmä säestää. Kuva: Jukka Hellström

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Lasse Heikkilän Suomalainen messu toteutetaan juhlaversiona konserttisaleissa ja kirkoissa eri puolilla Suomea 2017. 

Noin puolentoistatunnin mittaisen sävelteoksen aikana katsojat pääsevät keskelle suomalaisen luonnon kauneutta multimediaesityksenä, vierailevat monissa suomalaisuuden musiikkityyleissä pohjalaisesta uhosta Itä-Suomen iloisuuteen sekä voivat elää uudelleen satavuotisen Suomen ilot ja surut.

Uudistunut messu on otettu hyvin vastaan

Heikki Hela ja Matti Heinivaho olivat mukana vierailevina solisteina Suomalaisen messun Tampere-talon kantaesityksessä 25.3. Kuva: Jukka Hellström

Ensi-ilta 25.3. veti Tampere-talon ison salin täyteen. Nuorten esiintyjien pieni alkujännitys kesti vain parin laulun ajan, minkä jälkeen Valkia rohkaistui soittamaan, laulamaan ja tanssimaan sydämensä kyllyydestä. Myös yleisö lämpeni illan mittaan laulamaan mukana ja taputtamaan rytmiä. Kokeneet juontajat Keijo Leppänen ja Helmi Hollström olivat perehtyneet teokseen hyvin ja johdattelivat kuulijat monien tunteiden kautta läpi satavuotisen Suomen historian. Veikko Ruohotien videotaustat pääsivät oikeuksiinsa koko takaseinän kokoon heijastettuna. Valkiaa oli jatkettu Harjun kamarikuorolla ja Henrik Perellón luotsaamalla jousiryhmällä. Vierailevat solistit, Heikki Hela ja Matti Heinivaho toivat esitykseen paikallisväriä ja Heinivaho tietenkin merkittävän edustuksen suomalaisen rytmimusiikin historiaa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Koskaan en monikymmenvuotisen säveltäjäurani varrella ole saanut niin kiitollista palautetta kuin mitä Suomalaisen messun juhlaversion ensi-illan jälkeen. Sitä tulee suullisesti ja kaikkien mahdollisten viestintävälineiden kautta. Vähän jännitin, miten kymmeniä esityksiä nähneet uskolliset “messufanit” ottavat uuden version vastaan, mutta huoli osoittautui turhaksi, Suomalaisen messu isä Lasse Heikkilä kertoo kiitollisena.

Vain viikko suuren konserttisaliversion jälkeen Valkia pääsi kokeilemaan juhlaversion toimivuutta pienen paikkakunnan kirkossa Miehikkälässä. Suomalainen messu toteutettiin siellä ehtoollisjumalanpalveluksena, joten historia-aspekti jäi vähemmälle huomiolle. Ajoittaisesta ahtauden tunteesta huolimatta — tai sen ansiosta — siitäkin tuli juhla. Saarnan piti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen. Samalla juhlittiin 130-vuotiasta Miehikkälää.

Suomi100 –ohjelman kannustama “yhdessä” –henki on siivittänyt kiertueen alkua. Tällaista Valkia-ryhmän ja paikallisten osaajien yhteistyötä tullaan vaalimaan jatkossakin 40 paikkakunnalla.