Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Saalemin johtaja Mika Yrjölä Lontoon Hillsongin vieraista: ”On rohkaisevaa kuulla, että nuori sukupolvi voidaan saavuttaa”

 

Lontoon Hillsongin pääsiäispesiaali vuodelta 2013. Kuva: David Castor

Helsingissä vieraillut Lontoon Hillsongin nuorisopastori Dan Blythe haluaa nähdä seurakunnan, joka ylistää Jumalaa kaikissa tilanteissa. Hillsong-kirkossa musiikki on tärkeässä roolissa. Helsingissä järjestetty konsertti oli loppuunmyyty.

Hillsong London tunnetaan innovatiivisenä seurakuntana, joka on saanut jalansijan yhdessä Euroopan maallistuneimista kaupungeista. He puhuvat sujuvasti uuden sukupolven kieltä, jonka tärkeä osa on musiikki”, kerrotaan Helsingin Saalem-seurakunnan verkkosivuilla. Seurakunnanjohtaja Mika Yrjölä kertoo vierailleensa Lontoon Hillsongissa vuonna 2003. Hän kuvailee, että ”nuoren sukupolven into oli silloin käsinkosketeltavaa”. Sydneyn Hillsong-seurakunta on Yrjölälle tutumpi. Hän kävi siellä useita kertoja asuessaan Australiassa vuosina 2008 – 2011. Yrjölä arvioi, että Lontoon Hillsong-seurakunnan eri kampuksilla on yhteensä yli 10 000 aktiivista, jumalanpalveluselämään osallistuvaa jäsentä.

– Hillsong on onnistunut tavoittamaan milleniaali-sukupolven (1980- ja 1990-luvuilla syntyneet) tavalla, johon harvat seurakunnat ovat pystyneet. Lontoosta käsin on istutettu eri puolille Englantia ja Eurooppaa myös uusia kampuksia. Rohkaisevinta on kuulla, että seuraava sukupolvi pystytään saavuttamaan. Se ei ole mahdotonta, Yrjölä iloitsee.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Saalemin johtajuuskonferenssi tarjosi puitteet Hillsong- ryhmän Helsingin-vierailulle

Pastori Dan Blythe on työskennellyt useissa eri tehtävissä Hillsong-kirkossa. Lontoon Hillsong on ollut hänen kotinsa jo kahdeksan vuoden ajan. Hän on toiminut siellä nuorisopastorina ja nuorten aikuisten pastorina. Blythe on vieraillut Suomessa muutaman kerran aiemminkin, mutta oli nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä. Hän oli puhujavieraana Saalemissa järjestetyssä johtajuuskonferenssissa 4.-5.4.

– Meidän johtajuuskonferenssimme tarjosi hyvän mahdollisuuden pyytää Dania ja tiimiä sellaiselle paikalle, jossa me voimme päästä pintaa syvemmälle. Halusimme myös järjestää tapahtuman, johon nuorten olisi helppo tulla ja tuoda ystävänsä – kenties ensimmäistä kertaa kristilliseen tapahtumaan. Samalla meille tarjoutui mahdollisuus nähdä käytännössä, mitä ja miten Hillsong tekee. Hillsong tunnetaan pitkälle musiikistaan, joten halusimme kuulla erityisesti niistä asioista – sekä raamatullisia perusteita että käytännön konkretiaa, Mika Yrjölä kertoo.

Johtajuuskonferenssin päätöstilaisuudessa, keskiviikkona Blythe kehotti läsnäolijoita olemaan ”se sukupolvi, joka rohkaisee toisia”. Hänen mielestään seurakunnat pitäisi tuntea siitä, miten ne rohkaisevat muita sekä ylistävät ja kiittävät Jumalaa. Blythe jaotteli ylistyksen viiteen eri ”lajiin”, jotka pohjautuivat hepreankielen sanoihin. Ylistykseen kuuluu hänen mukaansa Jumalalle ojennetuin käsin suunnattu kiitos, kiitosuhri – mikä tarkoittaa päätöstä ylistää ja kiittää myös kriisien keskellä – Herralle osoitettu riemuhuuto ja ylistysmusiikki soittimin sekä laulaen ja tanssien. Blythen mukaan pelko pidättää meitä ylistämästä. Hän itsekin kertoi pelänneensä toisten ihmisten reaktioita, kunnes lopulta joitakin vuosia sitten päätti lopettaa ihmisten miellyttämisen ja alkaa ylistää Jumalaa täydestä sydämestään.

Suomen-vierailunsa huipennuksena Lontoon Hillsongin ylistystiimi konsertoi Saalem-seurakunnassa loppuunmyydyssä konsertissa torstaina 6.4. Hillsong Music on julkaissut yli 40 albumia vuodesta 1992 alkaen. Myös Hillsong London on julkaissut omia äänitteitään.

Hillsong-kirkko sai alkunsa, kun Brian ja Bobbie Houston perustivat vuonna 1983 Australiaan, Sydneyhin Hills Christian Life -keskuksen. Vuodesta 1999 alkaen nimi vaihtui Hillsong-kirkoksi. Hillsong on laajentunut maailmanlaajuiseksi kirkoksi. Nykyisin kirkkoja on monissa merkittävissä kaupungeissa. Lontoon Hillsong-seurakunnan perustivat Sydneysta kotoisin olevat Gerard ja Sue Keehan vuonna 1992. Se toimi aluksi nimellä London Christian Life Centre. Vuodesta 1999 alkaen seurakunta on tunnettu nimellä Hillsong Church London. Sen johtajina toimivat Gary ja Cathy Clark.