STT: Piispa Laajasalon maksuepäselvyyksistä alkanut selvitysvyyhti päättyi – Helsingin seurakuntayhtymässä ei väärinkäytöksiä

 

Helsingin piispa Teemu Laajasalo. Kuva: Markku Pihlaja/Kirkon kuvapankki

Helsingin seurakuntayhtymän teettämässä johtajien sidonnaisuusselvityksessä ei havaittu väärinkäytöksiä, kertoo asiaa selvittänyt ulkopuolinen tutkimusyhtiö. Selvityksen mukaan yhtymän hankintaohjeistusta tulisi tarkentaa.

Selvitys oli jatkoa piispa Teemu Laajasalon maksuepäselvyyksistä kummunneelle luottokortteja ja matkalaskuja koskeneelle erityistarkastukselle.

Ulkopuolinen Maura Audit Oy:n tekemä jatkoselvitys tarkasteli seurakuntayhtymän johdon ja heidän puolisojensa sidosryhmiä ja seurakuntayhtymän maksuliikennettä sidosryhmiin. Hankinnat katsottiin asianmukaisiksi, mutta osa seurakunnista oli esimerkiksi hankkinut lähipiiritahoilta palveluita, jotka kuuluisivat yhtymän vastuulle.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

Maura Audit selvitti yhtymän johtajien, päälliköiden ja kirkkoherrojen sekä yhteisten luottamuselinten puheenjohtajien lähipiirisidonnaisuudet vuosilta 2015–2017. Lähipiiriselvitystä varten tiedot pyydettiin myös näiden henkilöiden puolisoiden sidonnaisuuksista.

– Sidonnaisuuksien lisäksi selvitettiin se, millaisia veloituksia lähipiiritahoilla on vuonna 2017 ollut yhtymän suuntaan, sanoo yhteisen kirkkoneuvoston jäsen ja tarkastustoimikunnan puheenjohtaja Pertti Sundberg.

– Hankintojen ja ostojen lisäksi lähipiirisuhteiden pitää olla läpinäkyviä silloinkin, kun päätämme avustuksista järjestöille.

Yhtymänjohtaja Juha Rintamäki lupaa, että raportin huomiot viedään myös toteutukseen.

–  Kevättalven luottokortti- ja matkalaskuselvitys sekä nyt valmistunut lähipiiriselvitys ovat olleet erittäin tarpeellisia. Parannettavaa on löytynyt. Korjausliikkeitä on jo tehty ja tehdään. Seurakuntalaiset voivat luottaa, että yhteisiä varoja käytetään asianmukaisesti ja koko kaupungin parhaaksi, Rintamäki sanoo.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo vastaa toimittajien kysymyksiin suorassa Piispan kyselytunti -lähetyksessä Radio Deissä keskiviikkon 5. syyskuuta kello 9. Kysymyksiä esittämässä uutispäällikkö Pauli Juusela Kirkko & kaupunki -lehdestä, päätoimittaja Heli Karhumäki Sanasta, päätoimittaja Mari Teinilä Kotimaasta sekä ohjelmajohtaja Kai Kortelainen Radio Deistä. Uusinta kello 13-14 ja lauantaina 8.9. kello 13.35-14.35. Videolähetys seurattavissa osoitteessa www.facebook.com/radiodei.

MAURA Audit Oy:n laatima raportti

 
Radio Dei Radiot_fi