Stefan Gustavsson peräänkuuluttaa kriittistä uskontoanalyysia

 

KUVA:HANNA SAARELA

Ruotsin evankelisen allianssin pääsihteeri Stefan Gustavsson ottaa kantaa Tukholmassa tehtyihin terroritekoihin. Gustavssonin mukaan jokainen uskonto ja elämänkatsomus pakottaa pohtimaan, mitä sen nimissä voidaan tehdä.

– Kristittynä minun on pohdittava miten suhtaudun keskiaikaisiin ristiretkiin. Kirkkojen polttaminen ja pappien tappaminen valistuksen nimissä on pohdinnanaihe sekulaareille humanisteille. Muslimien on puolestaan kysyttävä miksi itsemurhapommittajat saavat niin vahvan motiivin teolleen uskonnosta, Gustavsson kirjoittaa blogissaan.

Gustavsson pitää tärkeänä, että islamia ei tuomita uskontona pelkästään ääri-ilmiöiden perusteella.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Enemmistö maailman muslimeista, kuten johtava muslimien edustaja Ruotsissa, eivät hyväksy itsemurhapommittajia.

Gustavsson toteaa kuitenkin, että samaan aikaan on olemassa välttämättömiä ja hankalia kysymyksiä, joista on keskusteltava.

-Miksi muslimienemmistöisistä maista puuttuu demokratia, ihmisoikeudet ja uskonnonvapaus? Miksi suurin osa uskonnon motivoimista itsemurhapommittajista on muslimeja? Onko selitys yksinkertaisesti se, että islamin uskon sisällöllä on syy-seuraus-suhde siihen sortoon ja terroritekoihin, joita ilmenee, Gustavsson kysyy.

Gustavsson huomauttaa blogissaan, että islamissa on piirteitä, joilla on helppo ruokkia äärimmäisiä uskonnollisia aatteita. Tällä hän viittaa islamiin yhteiskuntajärjestelmänä, jolla on omat lakinsa. Ongelmallisena Gustavsson pitää myös Koraanin toistuvia kehotuksia taistella epäuskoisia vastaan.

Tukholman terrori-isku tapahtui 11.12 Olof Palmes gatanin ja Drottninggatanin risteyksessä. Iskussa kuoli pommittaja ja kaksi sivullista loukkaantui.