Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

SPR:n tutkimus: Joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä

 

Kuvituskuva: Istockphoto

Yksinäisyys on lisääntynyt Suomessa korona-aikana. SPR:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä ilmenee, että joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä. Aikaisemmin yksinäisyyttä koki joka viides.

Poikkeuksellinen aika rajoituksineen on lisännyt suomalaisten yksinäisyyttä äärimmilleen. Koronatilanne on jatkunut jo lähes vuoden ja jatkuu yhä vähintään useita kuukausia. Tämä johtaa samalla yksinäisyyden pitkittymiseen ja yhä vakavampiin haittoihin.

– Olemme huolissamme tästä. Aika on jo nyt pitkä ja sillä tulee olemaan pidempiaikaisia vaikutuksia. Terveysturvallisuus on tietysti tärkeää, ja sen lisäksi meidän kaikkien on syytä ottaa yksinäisyys yhtä vakavasti. Koronaan voi kuolla ja niin voi yksinäisyyteenkin, Punaisen Ristin sosiaalitoiminnan koordinaattori Maaret Alaranta sanoo.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

Yksinäisyys on lisääntynyt erityisesti yli 65-vuotiailla, yksinasuvilla, pienituloisimmilla ja työelämän ulkopuolella olevilla.

Yksinäisyyden haitat kuormittavat eniten niitä, jotka ovat muutenkin jo vaikeassa tilanteessa.

– Yksinäisyyden haitat kuormittavat eniten niitä, jotka ovat muutenkin jo vaikeassa tilanteessa. Tutkimuksen mukaan sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevilla yksinäisyys on lisääntynyt eniten, Alaranta sanoo.

Pitkittynyt yksinäisyys heikentää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia merkittävästi. Yksinäisyys altistaa monille sairauksille, kuten masennukselle, muille mielenterveyden häiriöille sekä fyysisille sairauksille.

Yksinäisyys on haitallista yksilön lisäksi myös yhteiskunnalle. Yksinäiset ihmiset käyttävät enemmän terveyspalveluja ja jäävät helpommin yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle,

– Meillä ei yhteiskuntana ole varaa menettää lähes kolmannesta väestöstä yksinäisyydelle. Tämä on todellinen uhka, jota vastaan meidän on ryhdyttävä toimiin viimeistään nyt, Maaret Alaranta sanoo.

Punainen Risti vähentää yksinäisyyttä Suomessa. Joka vuosi noin 25 000 ihmistä saa Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta apua yksinäisyyteensä. Se ei kuitenkaan SPR:n mukaan riitä, vaan jokaisen olisi kannettava vastuunsa asiassa, jotta yksinäisyyttä saadaan helpotettua.

– Kolmannes suomalaisista on niin suuri määrä ihmisiä, etteivät vapaaehtoisjoukot tai viranomaiset yksin pysty parantamaan tilannetta. Kannustamme ihan kaikkia pitämään yhteyttä läheisiinsä ja miettimään, kuka ympärillämme saattaisi kokea yksinäisyyttä ja kaivata juttuseuraa. Pienilläkin teoilla on suuri vaikutus, Maaret Alaranta sanoo.

Punainen Risti tutki suomalaisten yksinäisyyttä, syitä yksinäisyyden taustalla sekä koronan vaikutuksia yksinäisyyteen. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2021.