Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Sovinto vapauttaa sidottuja voimavaroja

 

Saara Kinnunen antaa Vuokatinrannassa eväitä jaksamiseen ja sovinnon tekoon. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Mikä väsyttää? Miksi pinna palaa? Vastauksia saa Vuokatinrannan ensi viikonlopun sielunhoitotapahtumassa, jossa puhuu mm. perheneuvoja Saara Kinnunen. Arjen pyörityksessä voimat eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen, mihin tahtoisi. On pakko laatia tärkeysjärjestys asioille, joihin energiaansa käyttää.

 

Viittäkymmentä vuottaan juhlivassa Vuokatinrannassa vietetään kaikille avointa sielunhoitotapahtumaa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Mukana ovat Raamattuopiston toiminnanjohtaja Timo Junkkaala ja Vuokatinrannan isäntäpari Kari ja Mirja Ikonen.
Yhteinen teema on sovinto, joka vapauttaa sidottuja voimavaroja.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Saara Kinnunen puhuu myös siitä, mikä väsyttää ja miksi pinna palaa:

– Arki ja unelmat vastaavat harvoin toisiaan. Pettynyt äiti tai isä ärisee ja äksyilee lapselleen, pettyneet puolisot toisilleen.

– Taustalla muhii ehkä kiire, väsymys, ratkaisematon asia, suru, huoli. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi nostattaa räyhähengen. Vihan leimaama yleistila saattaa viestiä syvästä uupumuksesta.

Aikuinen ei saisi päästää itseään niin nääntyneeksi tai päähänpotkituksi, että joutuu sokean raivon valtaan.

– Jos uupumus on jatkunut pitkään, toipumiseenkin pitää tehdä pitkän ajan suunnitelma.

Saara Kinnusen mielestä itselleen olisi hyvä aika ajoin esittää kysymys, mikä on tärkeää juuri nyt. Minkä tekeminen ja mistä huolehtiminen on välttämätöntä tällä hetkellä? Mitkä asiat voivat odottaa?

Itselleen voi antaa luvan hoitaa asioita kevyemmin.

– Silloin riittää paremmin voimia sellaiseen lasten kuulemiseen ja lasten tarpeisiin vastaamiseen, jota itsekin pidät tärkeänä. Voit olla tekemättä mitään näkyvää hyödyllistä ja antautua nauttimaan ohikiitävistä hetkistä lasten kanssa. Ripaus rentoutta ja huumoria luo kotiin mukavaa ilmapiiriä. Lapset tarvitsevat hulluttelua.

Itsestään kannattaa pitää huolta:

– Jos lisähappea ei virtaa elämään, voi uupuminen uhata. Virkistymiseen ei onneksi tarvita suuria; tuokio riittää ensi hätään. Tunnin mittainen ruokakauppareissu omin päin lohduttaa. Uimahallikäynti itsekseen täyttää jo ylellisyyden tunnusmerkit. Järjestä tauko itsellesi. Sen jälkeen näet taas lapsesi rakkaana ihmisenä eikä taakkana.

Viikonlopun sielunhoitotapahtumassa etsitään apua elämän ristiriitoihin myös Jumalan sanasta.

Vuokatinrannassa on mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun ja sielunhoitoon.

 
Artikkelibanneri perussanoma