Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen: Kun Jumala siunaa, meillä ei ole mitään hätää

 

Maata Näkyvissä -festareilla 2018 pidettiin sanajumalanpalvelus. Tänä vuonna ohjelmassa ei ole lainkaan jumalanpalvelusta. Kuva: Lili Nissilä/Maata Näkyvissä -festarit

Pohjoismaiden suurin kristillinen nuortentapahtuma Maata Näkyvissä -festarit täyttää 35 vuotta. Tänä vuonna festareita vietetään 15.–17.11.

”Pitkä historia vetää nöyräksi ja hiljaiseksikin. On suurta Jumalan armoa, että Hän antoi meille aikanaan tämän tapahtuman, ja on ihmeellistä, että Jumala on siunannut tapahtumaa kaikki nämä vuodet. Jokainen tapahtuma on suurta juhlaa. Koen olevani todella etuoikeutettu, kun saan olla tekemässä tätä hienoa tapahtumaa”, sanoo Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen.

Juhlavuosi näkyy ohjelmassa esimerkiksi lauantai-illan pääkonsertin alun valoshow-osiossa. Festareiden pitkän historian juhlistamisesta tekee Heinosen mukaan haasteellista se, että tapahtumaan saapuvien nuorten kannalta ei ole väliä, järjestetäänkö tapahtuma toista vai 35. kertaa. Tämän vuoden festareiden teema Mitä mä pelkään? on Heinosen mielestä sekä ajankohtainen että hyvin juhlavuoteen ja tapahtuman historiaan sopiva.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

”Kun Jumala siunaa menemisemme ja tulemisemme, ei meillä ole mitään hätää”, Heinonen sanoo.

Ohjelmassa ei lainkaan messua

Maata Näkyvissä -festarit toteutetaan ensimmäistä kertaa ilman messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta. Viime vuonna messua ei toteutettu festivaalipaikalla, vaan lähialueen seurakunnissa. Niihin osallistui kuitenkin vain pieni joukko festarivieraista. Tänä vuonna Turun seudun seurakunnat eivät järjestä erillistä messua tapahtuman osallistujille. Sunnuntaina festivaalin ohjelmassa on viime vuotiseen tapaan sanajumalanpalvelus.

Päälavalla enemmän nuorten puheenvuoroja

Maata Näkyvissä -festareiden projektipäällikkö Maaria Toskala odottaa festariviikonloppua innoissaan.

”Tällä hetkellä fiilis on mahtava, kun pitkä suunnitteluvuosi on ohitse ja festariviikonloppu on aivan kohta täällä. Juhlavuosi näkyy ohjelmassa pieninä nostoina, erityisesti lauantai-illan pääkonsertissa. Muuten festariohjelmaa on rakennettu edelleen niin, että yhteisöllisyys on isossa osassa ja nuoret pääsevät itse tekemään ja osallistumaan ohjelmaan. Päälavalla kuullaan aiempaa enemmän nuorten puheenvuoroja, Open Stagen aikaa on pidennetty ja KRIK Sport Center laajenee tänä vuonna myös Messukeskuksen puolelle”, Toskala kertoo.

Open Stagella kuka tahansa festarivieras pääsee esiintymään yleisölle. Tämän vuoden festareilla kolmatta kertaa järjestettävä KRIK Sport Center puolestaan tarjoaa mahdollisuuden liikkua ja pelailla ja samalla vaikka tutustua uusiin festarikavereihin.

Tapahtuma lähti liikkeelle vuonna 1984 menehtyneen turkulaisen lukiolaispojan muistojuhlana. Paikalle odotetaan tänäkin vuonna saapuvan yli 18 000 nuorta eri puolilta Suomea. Tapahtuman järjestävät Sleyn nuorisotyö ja joukko Turun evankelis-luterilaisia seurakuntia.

Maata Näkyvissä -festareiden vuoden 2019 tunnuskappale: Kotiinpalaajat: Mitä mä pelkään