Sissipäälliköstä saarnaajaksi

 

Kolumbialaista sissijärjestöä johtanut Javier tappoi kristittyjä, kunnes koki kääntymyksen keskellä tulitaistelua.

Teksti Petri Vähäsarja | Kuvat Markus Mäkelä

Nyt Javier on saarnamies, jota hänen entinen sissiryhmänsä vainoaa. Tapaan Javierin Helsingissä.

Kylväjä Neliöb. 1.-14.12. MJa

60 vuotta Kolumbiaa on ravistellut sisällissota, jonka osapuolet ovat vasemmistolaiset sissiliikkeet ja maan hallituksen joukot. Kuvioon tulivat 1980-luvulta alkaen myös huumekartellit, joita sissiryhmät ovat suojelleet, koska kartellit ovat antaneet niille osan huumeiden tuotoista. Sissiryhmät ja kartellit ovat hyvin rikkaita.

Miten Kolumbian levottomuudet liittyvät kristittyihin? Valtaosa kolumbialaisistahan kuuluu katoliseen kirkkoon, vaikka katolilaisten määrä väheneekin maassa. Javierin mukaan kristittyjen tilannetta vaarantaa sissiryhmien ideologinen tausta, johon kuuluu jyrkkä marxilainen ateismi. Toisaalta protestanttisten kirkkojen kasvu on Kolumbiassa voimakasta, ja sissiryhmät vastustavat väkivaltaisesti niiden perustamista.

Absurdi sota

– Sissit kasvattivat minut. Jo 6-vuotiaana toimin heidän viestinvälittäjänään. Olin ateisti ja kommunisti, Javier toteaa.

Sissinä Javier ehti elää 23 vuotta. Hän kertoo tappaneensa 200-300 ihmistä.

– Monesti saarnamiehet puhuivat meille Jumalasta juuri ennen kuin tapoimme heidät. Se oli absurdi sota. Elämä oli silloin sitä, että joko kuolet tai tapat itse, Javier kertoo.

Vuonna 1993 Javier joutui sodassa valtion joukkoja vastaan piiritykseen, josta ei ollut pois pääsyä. Hän nosti aseen ohimolleen ja rukoili samalla Jeesusta, jota moni marttyyri oli hänelle julistanut.

– Huusin, että jos unieni Jumala on olemassa, ja jos hän ottaa minut pois tästä tilanteesta, palvelen häntä kunnes kuolen. Silloin tapahtui jotakin. Tunsin tulta, ja ikään kuin hurrikaani olisi tullut luokseni. Menetin tajuntani, ja kun heräsin, olin piirityksen ulkopuolella.

– Itkin ja tärisin. Kuulin äänen, joka sanoi: ”Javier, miksi vainoat minua? Olen Jeesus, joka otti sinut tästä taistelusta pois, ettet ikinä palaisi siihen. Seuraa minua.” Sinä päivänä minusta tuli kristitty. Myöhemmin minusta tuli evankelista.

 

Juttu on lyhennelmä. Lue lisää Javierin elämästä ja hänen työstään sissien saarnamiehenä sivulta Nuotta.com. Luvassa on myös katsaus hänen tyttärensä elämään.

*Javierin nimi on muutettu turvallisuussyistä*