Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Siepattu, pakolla käännytetty ja naitettu

 

Nigerian pohjoisissa osavaltioissa, joissa sharia-laki on voimassa, kristittyjä tyttöjä uhkaa sieppaus, hyväksikäyttö ja pakkoavioliitto. Eniten näitä toteuttavat Boko Haram ja samankaltaiset aseelliset ryhmittymät.

Käytännön tekee mahdolliseksi se, että joissakin osavaltioissa hyväksytään alaikäisten avioliitto. Juuri näin tapahtui runsas vuosi sitten Nigerian Katsinassa 13-vuotiaalle Helenille, kun hän oli palaamassa kirkosta.

Kadonnut tytär

6. huhtikuuta 2017 Helen oli mennyt ystäviensä kanssa kirkkoon naistenkokoukseen. Hän ei koskaan palannut kotiin. Illan hämärtyessä vanhemmat alkoivat huolestua. Isä Yunusa kyseli Helenin ystäviltä, mitä tälle oli tapahtunut. Kukaan ei tiennyt mitään hänestä. Aamulla isä ilmoitti Helenin katoamisesta kylän päällikölle. Aloitettiin etsintä. Samana päivänä Yunusalle soitettiin, että tytär oli löytynyt. Hän oli paikallisen kuninkaan hovissa. Isä meni tytärtään noutamaan, mutta kuningas kertoi, että tämä oli jo naitettu muslimimiehelle. Isä oli järkyttynyt. Kenelle Helen oli naitettu? Kuka oli antanut luvan avioliittoon?

KRS Krito 10.-23.6.

Kuningas ei vastannut kysymyksiin. Isä sai jotenkin selville, että Helen oli lukittu huoneeseen eikä hänen annettu tavata vanhempiaan eikä ketään muutakaan paitsi aviomiestään. Yunusa oli suunniltaan raivosta, ja poliisi sulki hänet vankilaan kolmeksi päiväksi. Vasta parin viikon kuluttua Helen sai luvan tavata vanhempansa ja muita kyläläisiä. Kuningas ilmoitti, että jos Helen haluaa, hän voi palata vanhempiensa luo, mutte ellei halua, vanhemmat eivät enää voi häntä tavata.

“En ikinä usko, että Helen kieltäisi Kristuksen.”

Vastaus, jota oli vaikea uskoa

Heleniltä kysyttiin, tunsiko hän Yunusan ja tämän vaimon Salomien.
– Tunnen, he ovat minun vanhempani.”
– Haluatko palata kotiin heidän kanssaan?”
– Haluan jäädä mieheni luo, Helen vastasi itkien.
Salomie oli pöyristynyt.
– En ikinä usko, että Helen kieltäisi Kristuksen. Olen varma, että muslimit ovat aivopesseet hänet!

Kun Open Doorsissa kuulimme tapahtuneesta, kävimme tapaamassa vanhempia, ja paikallisten kumppanien kanssa autoimme heitä palkkaamaan asianajajan asian viemiseksi oikeuteen. Tapauksen käsittelyä on nyt pitkitetty yli vuoden ajan. Tähän asti Helen on oikeudessa kertonut haluavansa jäädä miehensä luo. Syytteet sieppauksesta ja pakkoavioliitosta ovat näin rauenneet. Yksityisesti Helen on kuitenkin kertonut haluavansa palata kotiin, mutta pelkäävänsä, että hänet silloin tapettaisiin. Asianajaja on tuloksetta valittanut asiasta Liittovaltion valitustuomioistuimeen.

“Yksityisesti Helen on kuitenkin kertonut haluavansa palata kotiin, mutta pelkäävänsä, että hänet silloin tapettaisiin.”

Yunusa ja hänen vaimonsa Salomie ovat murtuneita. Viimeisten puolentoista vuoden ajan he ovat viettäneet unettomia öitä Heleniä ikävöiden ja hänen elämäntilannettaan murehtien. – Helen on kiltti, tottelevainen ja älykäs, luokkansa kärjessä. Käytimme paljon rahaa hänen koulunkäyntiinsä. Nyt tuntuu, että kaikki on mennyt hukkaan. Vetoan Jumalan ja uskovien apuun. Rukoilkaa puolestamme yötä päivää. Itse valvon yöllä ja vetoan Jumalaan tyttäreni puolesta. Jonakin päivänä hän vastaa ja tuo hänet takaisin kotiin. Ilman Open Doorsin apua emme olisi selvinneet. Jumala antakoon viisautensa ja armonsa kaikkeen tekemiseemme.

“Pyydän Jumalaa johtamaan ajatuksiani, askeleitani ja tekojani. Rukoilkaa Jumalaa vapauttamaan tyttäremme ja tuomaan hänet kotiin.”

– Pienestä pitäen Helen on ollut ilonamme. Hän oli sisaruksilleen esimerkkinä. Nyt tyttäreni on poissa eikä oikeutta tapahdu, äiti Salomie itkee.
– Vetoan rukoilemaan, veljet ja siskot! Sydäntäni särkee aina kun ajattelen Heleniä. Pyydän Jumalaa johtamaan ajatuksiani, askeleitani ja tekojani. Rukoilkaa Jumalaa vapauttamaan tyttäremme ja tuomaan hänet kotiin.

Rukousaiheita:

– Rukoile, että Herra tekee työtään Helenin sydämessä. Rukoile Pyhää Henkeä muistuttamaan Heleniä Jumalan totuudesta ja rakkausdesta. rukoile, että Helen saa tuntea Jumalan läsnäolon, ja että Jumala suojaa hänet vihollisen valheilta.
– Viisautta asianajajalle hänen toimiinsa, jotta Helen saa palata vanhempiensa luo, vanhemmille mielenrauhaa.
– Rukoile vapautumista monille muille kristityille tytöille, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa kuin Helen.

 

Nigeria on World Watch List 2019 sijalla 12. Lue lisää.

 
Open Doors neliömainos artikkelin jälkeen