Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Seurakuntien on päätettävä hautapaikkamaksuista vuoden loppuun mennessä

 

Eduskunta käsittelee parhaillaan kirkkolain muutosesitystä, jonka mukaan seurakuntien on määrättävä hautapaikalle ja hautaamiseen liittyville palveluille maksut. Muutoksen on määrä tulla voimaan joulukuussa.

 

Evankelis-luterilaiset seurakunnat ylläpitävät yleisiä hautausmaita, joihin kaikilla paikkakunnan asukkailla on oikeus tulla haudatuiksi. Hautapaikan voi pyynnöstä saada myös tunnustuksettomalta hauta-alueelta. Monet seurakunnat ovat luovuttaneet hautapaikan maksutta tai aivan nimelliseen hintaan. Hautausmaiden ylläpitämiseen on käytetty myös kirkollisverotuloja. Näin kirkkoon kuuluvat ja kirkkoon kuulumattomat ovat voineet olla eriarvoisessa asemassa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Maksujen määräämisessä on otettava huomioon tehtävistä seurakunnalle aiheutuvat todelliset kustannukset. Hautapaikasta ei peritä omakustannushintaa, koska seurakuntien saamaa yhteisövero-osuutta käytetään hautausmaan ylläpitämiseen. Suosituksen mukaan haudan avaamisesta ja peittämisestä perittävä maksu voi olla lähellä todellisia kustannuksia. Hautaustoimen maksuilla tulisi kattaa 20-25 prosenttia hautaustoimen kokonaiskustannuksista.

Muutoksen tavoitteena on myös pienentää eroja hautaustoimen maksuissa. Rintamaveteraanien ja heidän puolisoidensa osalta maksuja ei tarvitse periä jatkossakaan.