Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi vilkkaana

 

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi vilkkaasti Vantaalla. Äänestysaktiivisuus kasvoi neljänneksellä verrattuna neljän vuoden takaisten vaalien ensimmäiseen ennakkoäänestyspäivään. Kuva: Marianna Siitonen

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi vilkkaana ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä tiistaina. Pääkaupunkiseudulla äänestettiin selvästi vilkkaammin kuin edellisissä seurakuntavaaleissa. Myös Turussa ja Oulussa äänestysaktiivisuus kasvoi.

Helsingissä annettiin tiistain aikana 3460 ennakkoääntä. Edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten vastaava luku oli 2760. Myös  Espoossa, Vantaalla ja Oulussa ensimmäisen päivän ennakkoäänet ylittivät neljän vuoden takaiset luvut.

Espoossa äänesti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä 2028 henkilöä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 1932. Vantaalla äänestäjiä oli 1107 henkilöä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 866. Oulussa ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä äänensä antoi 1571 äänioikeutettua. Neljä vuotta sitten vastaava luku oli Oulussa 1480.

Hesp 2019 neliöbanneri, elokuu

Myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä äänestettiin ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä hiukan innokkaammin kuin edellisvaaleissa. Ääntään käytti 1919 henkilöä, vuonna 2014 ensimmäisenä päivänä annettiin 1906 ennakkoääntä.

– On kiinnostavaa, että nyt viime kertaa aktiivisemmin ennakkoäänestäneissä Oulussa ja Turussa myös alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden määrä on kasvanut viime kerrasta, kertoo vaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira.

Tampereella, Kuopiossa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Joensuussa äänestysaktiivisuus ei yltänyt neljän vuoden takaiselle tasolle vaalien ensimmäisenä päivänä. Tampereella ääniä annettiin tänään 1789 kappaletta, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 1952.

Kuopiossa äänioikeuttaan käytti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä 776 henkilöä. Vuonna 2014 vastaava luku oli 850.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa annettiin tänään 589 ennakkoääntä. Neljä vuotta sitten vastaava luku oli 661.

Jyväskylässä annettiin tänään 1505 ennakkoääntä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 1799.

Joensuussa äänesti tänään 486 henkilöä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli 491.

Ennakkoäänestyspaikkoja on yli 2100 ympäri Suomea. Monilla paikkakunnilla seurakuntavaalien vaalitoimitsijat jalkautuvat esimerkiksi kauppakeskuksiin ja marketteihin.

Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaiden äänestysnumerot löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta. Ehdokkaiden mielipiteitä ja vaaliteemoja voi kartoittaa seurakuntavaalien vaalikoneen avulla.

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

 
PS Norvanto Hedelmästään puu tunnetaan