Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi – nuorilta odotetaan aktiivisuutta

 

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy tänään 1. marraskuuta. Aikaa ennakkoäänestämiseen on perjantai-iltaan asti. Ennakkoon voi äänestää ympäri Suomea kotiseurakunnasta riippumatta. 16- ja 17-vuotiaat saavat äänestää ensimmäistä kertaa. Ennakkoäänestyspaikkoja on lähemmäksi 3000, muun muassa oppilaitoksissa, ostoskeskuksissa ja sairaaloissa.

Monipuolisella mainonnalla on pyritty saamaan nuoret hyödyntämään äänioikeuttaan seurakuntavaaleissa. Televisiossa mainokset pyörivät Mtv3:n ja Subtv:n mainoskatkoilla. Mainoksia on Helsingin Sanomissa, Ilta-Sanomissa, Iltalehdessä, City-lehdessä, Nyt-liitteessä, Metrossa ja Huvudstadsbladetissa. Kristillisissä lehdissä ja seurakuntalehdissä on myös mainoksia.

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n IRC-Galleriassa toteuttamassa kyselyssä 1094 nuorta kertoi äänestysaikeistaan seurakuntavaaleissa. Kyselyn mukaan alle 18-vuotiaista kirkkoon kuuluvista vastaajista neljännes aikoo äänestää seurakuntavaaleissa. Kyselyssä ennakoitu äänestysprosentti on selvästi enemmän kuin kyseisten vaalien tyypillinen äänestysprosentti.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kyselyyn vastanneista kirkkoon kuuluvista 16-17-vuotiasta nuorista vain puolet tiesi äänioikeudestaan. Allianssi toivookin kirkon pitävän aktiivisesti esillä nuorten äänioikeutta ennakkoäänestyksen aikana.

– Nyt aikeista on siirryttävä tekoihin. Nuorilla on mahdollisuus osoittaa, että yhteinen päätöksenteko kiinnostaa, puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen innostaa Allianssin verkkouutistissa.