Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Salamatulva Addis Abebassa tappanut ainakin kahdeksan – Mekane Yesus -kirkon seminaarin opiskelijoita kateissa

 

Kuva: Mekonnen Mulat

Tulvan jäljiltä on kateissa useita ihmisiä Mekane Yesus -kirkon seminaarin alueella, Lähetysseuran paikallinen työntekijä pelastautui viime hetkellä.

Ankarat sateet ovat aiheuttaneet myöhään tiistaina salamatulvia useilla alueilla Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Virallisia lukuja kuolonuhreista ei vielä ole, mutta Lähetysseuran paikalla olevien työntekijöiden tietojen mukaan ainakin kahdeksan ihmistä on hukkunut, kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut ja useita ihmisiä on edelleen kateissa.

Salamatulva iski pahasti myös Mekanissan kaupunginosaan, jossa sijaitsee Etiopian luterilaisen kirkon Mekane Yesus -seminaari, opiskelija-asuntola, kirkon johdon virka-asuntoja, lähetysjärjestöjen taloja ja myös Suomen Lähetysseuran toimisto ja vierastalo. Seminaarissa opiskelee noin 3 400 opiskelijaa, suurin osa tällä hetkellä etänä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Lähetysseuran talon vartija pelastui tulvalta täpärästi kiipeämällä talon katolle. Muitakin ihmisiä pelastautui ikkunoiden kautta katoille, kun vesi nousi sisällä kattoon saakka.

”Ihmisuhreja on varmasti paljon ja myös omaisuutta on tuhoutunut. Lähetysseuran talon alakerta oli kokonaan veden alla, konttirakennus oli lähtenyt liikkeelle ja vesi tuhosi autoja. Nyt vesi on laskenut, mutta kaikki on mullan ja lian peitossa”, sanoo Etiopiassa työskentelevä Lähetysseuran projektikoordinaattori Mekonnen Mulat.

”Seminaarille tämä on katastrofi, opiskelijoita on hukkunut. Tiedän, että ainakin yksi Hosainasta kotoisin oleva pappi ja kaksi hänen perheenjäsentään on kuollut ja kaksi perheestä on sairaalassa”, Mekonnen kertoi keskiviikkoaamuna.

Pelastustyöt ovat edelleen käynnissä, mutta jo nyt on tiedossa, että tuhot ovat vakavat niin Mekanissan alueella kuin laajemmaltikin joen varsilla.

”Vaikka Akaki-joki on aiemminkin tulvinut, tällainen näin nopea ja vakava salamatulva tuli kaikille yllätyksenä. Haluamme tukea ja auttaa niin Mekane Yesus -kirkkoa ja -seminaaria kuin ympärillä olevia yhteisöjä. Tunnelmat ovat monella tapaa järkyttyneet”, sanoo Lähetysseuran aluejohtaja Teressa Juhaninmäki.

Addis Abeban varapormesteri Adanech Abiebie on ilmaissut surunvalittelunsa tapahtuneesta ja ihmishenkien menetyksestä ja loukkaantumisista.

”Vaikka tulvia on yritetty ehkäistä, tämä onnettomuus kertoo, että meidän pitää tehdä enemmän”, Adanech sanoi etiopialaisille tiedotusvälineille. Hän kehotti kaupunkilaisia varovaisuuteen, sillä sääennusteiden mukaan voimakkaat sateet saattavat jatkua lähipäivinä, kertoo etiopialaismedia Ethioexplorer.