Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Sadastuhannes vauvannuttu sai omistajan

 

Synnytysosaston hoitajia muistettiin etiopialaiseen tapaan kunniakirjalla. Kuvassa vasemmalla 100 000. nutun saanut äiti, keskellä hoitaja Yadani ja oikealla nuttuprojektin äiti, Kansanlähetyksen lähetti Pirkko Tuppurainen. Kuva: Raimo Tuppurainen

Nutun sai äiti, joka oli juuri synnyttänyt toisen poikansa keisarinleikkauksella. Sairaalaan tulo pelasti äidin ja vauvan hengen.

Vastasyntyneiden vauvojen lämmikkeeksi suunniteltu nuttuprojekti on saavuttanut jälleen virstanpylvään, kun sadastuhannes nuttu sai omistajan. Nutun sai etiopialainen äiti, joka synnytti lapsen keisarinleikkauksella. Etiopiassa vain harva nainen synnyttää sairaalassa. Tässä tapauksessa sairaalaan tulo pelasti äidin ja vauvan hengen.

”Nuttu voi olla se, jolla saamme äitejä synnyttämään turvallisesti sairaaloihin”, totesi etiopialaisen Black Lion -sairaalan lääkäri Mahlet syksyllä 2009. Niin Etiopian suurin yliopistollinen keskussairaala saatiin projektiin mukaan.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

Vuotta aikaisemmin etiopialaisen Airan sairaalan hoitajat olivat pyytäneet diakonissa Pirkko Tuppuraiselta ”jotain, joka pitäisi keskosvauvat lämpiminä”. Noista sanoista on kasvanut valtava projekti, jossa 19 eri maassa on neulottu nuttuja. Niitä on lahjoitettu kaikkiaan 52 eri klinikalle ja sairaalalle 19 eri maahan. Pelkästään Suomessa projektiin on osallistunut 910 eri seurakuntaa, seurakuntien piirejä, koululuokkia, työpaikkoja ja lukuisa määrä erilaisia yhdistyksiä.

Sadannentuhannennen nutun on neulonut orimattilalainen Taimi Jokinen.

– 76-vuotias Taimi Jokinen on iloinen, nauravainen, monessa mukana oleva seurakunnan vapaaehtoinen, neljän lapsen äiti, yhdeksän lapsenlapsen mummo ja kolmen lapsenlapsenlapsen isomummo, Pirkko Tuppurainen kertoo.

– Taimi on neulonut yhteensä noin 15 nuttua, ensin Wool-langasta, ja nyttemmin Nalle-langasta. Taimi on neulonut nuttuja sekä pitkillä puikoilla että pyöröpuikoilla, mutta mieluummin hän tekee niitä pyöröpuikoilla, Tuppurainen jatkaa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet