Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Rööperin pornokuningas – ”Olen rukoillut joka ilta sen jälkeen”

 

Ex-Criminals ohjelmassa Lauri Johansson ja Ali Niemelä haastattelevat Suomessa ja Ruotsissa asunutta Tom Sjöbergiä. Sjöberg on eläköitynyt liikemies, joka on ollut mukana rikollisessa toiminnassa kuten laittomassa viinakaupassa.

Tom Sjöbergin lapsuus alkoi haastavissa oloissa. Hänen isänsä lähti Ruotsiin Sjöbergin ollessa vasta kaksi ja puolivuotias, jolloin Sjöberg jäi äitinsä kanssa Helsingin Punavuoreen. 1950-luvulla Punavuori oli rauhatonta aluetta lapselle.

– Kello kuuden jälkeen äiti haki minut sisään, koska asuin siinä Kannun kulmassa. Tuli kaiken maailman yritysherroja ja sitten gangstereita ja ilotytöt tuli pyörimään sinne ja huusivat aamuun saakka, Sjöberg muistelee.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Yleensä he ampuivat suoraan kohti ja sitten ampuivat vasta ilmaan.

Ex-Criminals-ohjelman toinen juontaja Lauri Johansson kysyy, oliko Punavuoressa myös väkivaltaa.

– No totta kai sitä oli. Poliisitkin ammuskelivat siihen aikaan. He ampuivat minuakin, Sjöberg kertoo ja esittelee jalastaan tänäkin päivänä löytyvää arpea.

– Sinähän olit kuin amerikkalainen räppäri, Johansson lohkaisee.

– He ampuivat perään aika hanakasti, ihan pikkujutusta vielä. Yleensä he ampuivat suoraan kohti ja sitten ampuivat vasta ilmaan, Sjöberg kertoo.

Punavuoren kulmilla toimi Sjöbergin nuoruuden aikaan Karjalan mafiaksi kutsuttu ryhmä, joka teki niin sanottua lestinheittoa eli luvatonta alkoholinmyyntiä. Ryhmä oli Sjöbergin sanojen mukaan täynnä murtomiehiä ja murhamiehiä. Sjöberg liittyi heille töihin.

–  Siellä oli täydellinen paketti. Siellä oli Laajasen Pena, Palikka, Kaartisen veljekset ja sitten oli Kinnarin Nipa. Siellä oli kovia jätkiä kaikki, ja he olivat gangsterin näköisiäkin. Olin paljon niiden kanssa tekemisissä vaikka olin nuori, Sjöberg muistelee.

Lestinheittoa Tom Sjöberg jatkoi myös muutettuaan Tukholmaan.

– Menin ensin Ruotsiin vuonna 1962 tai 1963. Olin rakastunut erään Annelin kanssa. Menimme sinne rakentamaan unelmaa, uutta maailmaa meille, ja siinä tietysti kävi sillä tavalla huonosti. Tyttö jätti minut, kun hän löysi jätkän, jolla oli tätä ja mulla ei ollu sitä. Heitin vähän lestiä siinä ja paloin vielä lestinheitosta ja tulin pois, mutta näin, että se lestinheitto toimii, Tom Sjöberg kertoo.

Sjöberg on muissa yhteyksissä sanonut lopettaneensa rikollisen toiminnan kokonaan 1970-luvun lopulla. Hän sai 1980-luvulla tuomion salakuljetuksesta ja istui vankilassa vuoden ajan 1986–1987.

Rikollisen rukous

Ohjelman juontajat Ali Niemelä ja Lauri Johansson ovat kiinnostuneet Tomin suhteesta Jumalaan.

– Kyllä minä uskon Jumalaan. Minähän synnyin Helsingissä, Bulevardilla, mutta kun isä lähti vuonna 1946 Ruotsiin, minä olin vain kaksi ja puolivuotias ja äiti jäi yksinhuoltajaksi. Siihen aikaan oli aika vaikeaa, niin hän lähetti minut Porvooseen mummon ja mufan luokse. Siellä mummo opetti minulle joka ilta iltarukouksen, jota olen rukoillut joka ilta sen jälkeen, Tom Sjöberg kertoo.

Tomin elämän varrelle on on mahtunut monia ihmisiä, jotka ovat uskoneet Jumalaan.

– Olen käynyt kirkossa, mutta en niin hirveästi. Pakko tunnustaa, (että olen) kirkonmies sillä tavalla, mutta tämä korttihuijari Erkki Lehto – hänen kanssaan kävin kuuntelemassa niitä [saarnoja kirkossa] ja puhuimme paljon Jumalasta. Ja sitten minulla oli yksi strippari. Sellainen musta mies ja hän oli uskossa. Hänen kanssa me puhuimme paljon henkisiä juttuja. Me tulimme hyvin toimeen. Ja kyllä aina kuuntelen ihmisiä, mutta olen aika huono ollut itse menemään kirkkoon.

Jaksossa Tom Sjöberg kertoo myös rock ‘n’ rollin soittamisesta, arvokkaan sormuksensa tarinan sekä perustamastaan nyrkkeilytallista.

Tom Sjöberg on Ex-Criminals -sarjan vieraana Radio Deissä tiistaina 13.7. kello 22.05. Uusinta sunnuntaina 18.7. klo 16.05. Kaikki lähetetyt jaksot kuulet täältä.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)