Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Rooman valtakunnan aikainen kirkonraunio paljastui Isisin hallitseman kaupungin alta

 

Kuva Manbijin kaupungista Syyriasta. Wikimedia Commons/Hussein.abosalah

Isis hallitsi Manbijin kaupunkia vuodesta 2014 vuoteen 2016, jonka jälkeen rauniot paljastuivat.

Pohjois-Syyriassa sijaitsevan Manbijin kaupungin alta on löytynyt Rooman valtakunnan aikaisen kirkon tai kristittyjen turvapaikan rauniot. Asiasta kertoo Fox News verkkosivuillaan.

Isis hallitsi Manbijin kaupunkia vuodesta 2014 vuoteen 2016, jonka jälkeen rauniot paljastuivat. Raunioiden seinillä ja pylväissä on erimuotoisia ristejä ja kirjoitusta, hautoja ja pakokäytäviä, jotka paljastavat tilan kuuluneen 200–300-luvuilla eläneille vainotuille kristityille. Isis on tuhonnut hallitsemissaan kaupungeissa toisen uskontojen ja uskonsuuntien symboleja, ja Manbijin raunioiden kohtalo olisi hyvin saattanut olla sama, mikäli Isis olisi ne löytänyt.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

”Löytö viittaa siihen, että alueella oli merkittävä kristitty väestö, joka tunsi tarvetta piilotella toimintaansa. Tämä on todennäköisesti osoitus Rooman valtakunnan harjoittamista vainoista, jotka olivat yleisiä tuohon aikaan”, kommentoi amerikkalaisen Southeasternin yliopiston historian ja arkeologian professori John Wineland Fox Newsille. Kristinusko kohtasi pian syntymänsä jälkeen vainoa ja oli kielletty uskonto Rooman valtakunnassa vuoteen 313 jKr. asti.

Manbijin tutkimusryhmän johtaja Abdulwahab Sheko kertoo Fox Newsille kääntyneensä kansainvälisten arkeologien ja järjestöjen puoleen sen jälkeen, kun hänen ryhmänsä alkoi siivota aluetta viime syksynä. Sheko kertoo tarvinneensa apua muun muassa esineiden tunnistamisessa. Tähän mennessä alue on kuitenkin arvioitu niin vaaralliseksi sisällissodan vuoksi, ettei arkeologisia ryhmiä ole päätetty lähettää ulkomailta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet

,