Romanityötä Ranskan malliin

 

Mustalaisten apostolina tunnettu ranskalainen Clement Le Cossec aloitti 1950-luvulla evankelioimistyön romanien parissa. Nyt sitä jatkaa yksi hänen pojistaan, John Le Cossec vaimonsa Nancy Le Cossecin kanssa.
He ovat kulkeneet paikasta toiseen julistaen evankeliumia romaneille yli 30 vuotta.

Työ on tuottanut hedelmää, sillä tänään noin puolet Ranskan romaneista kutsuu itseään uudestisyntyneiksi kristityiksi.
Pariskunta väittää, että romanien parissa tapahtuva herätys on voimakkaampaa kuin minkään muun väestöryhmän keskuudessa.
Protestante Digitalilla kerrotaan, että Le Cossecien vuonna 1958 perustama romanien raamattukeskus on tuottanut Ranskaan 210 romanikirkkoa, 1 300 pastoria ja 35 lähettiperhettä. Ranskasta liikehdintä on levinnyt eri puolille Eurooppaa. Silti vain yksi prosentti maailman romaneista on tunnustavia kristittyjä.
Kahdesti vuodessa pariskunta järjestää viikon mittaisen hengellisen tapahtuman vanhassa Naton tukikohdassa Koillis-Ranskassa. Tapahtumaan osallistuu kerrallaan 30 000 romania.
John Le Cossec sanoo, että romanien saavuttamiseksi tarvitaan omaperäisiä keinoja. Yksi tehokas tapa on ollut sirkus. Useat lähetit kulkevatkin vuoden mittaan Eurooppaa ristiin rastiin järjestäen sirkuksia, joissa huvin ohella julistetaan evankeliumia.
”Sirkuksissa on tullut uskoon muitakin kuin romaneja,” mies kehuu.