Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Risto Pelkonen Kanavassa: Potilas ei voi vaatia kuoleman avustamista

 

Arkkiatri Risto Pelkonen ottaa Kanava-lehdessä (8/2012) kantaa eutanasiaan. Hän muistuttaa, että potilas voi Suomessa kieltäytyä tai luopua elämää ylläpitävästä hoidosta, mutta hän ei voi vaatia kuoleman avustamista.

Risto Pelkonen kirjoittaa, että hoidon tavoitteet seuraavat etenevässä sairaudessa taudin kulkua. Sairauden toteamisvaiheessa hoito kohdistuu taudin parantamiseen. Kun parantamisen keinot vähenevät, oireiden hoito tulee ensisijaiseksi kohteeksi ja lopulta kuoleman kynnyksellä aloitetaan saattohoito.

Pelkonen huomauttaa, että taudin paranemiseen tähtäävä hoito voidaan keskeyttää tai jättää aloittamatta, silloin kun potilaan perustaudin hallitsemiseen ei ole lääkinnällisiä keinoja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita hoidon lopettamista, vaan sen tavoitteiden ja sisällön muuttamista. Lain mukaan lääkäri päättää hoidon valinnasta yhteisymmärryksessä potilaan kanssa.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

”Potilaalla on oikeus kieltäytyä lääkärin tekemistä ehdotuksista, mutta hän ei voi vaatia mitä tahansa. Potilas voi siten kieltäytyä tai luopua elämää ylläpitävästä hoidosta, mutta hän ei voi vaatia kuoleman avustamista”, Pelkonen kirjoittaa.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie