Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Raportti: Ainakin 330 000 lasta on joutunut hyväksikäytetyksi Ranskan katolisessa kirkossa

 

Tuoreen raportin mukaan 70 vuoden aikana vähintään 330 000 lasta käytettiin seksuaalisesti hyväksi, kun he olivat Ranskan katolisen kirkon hoivissa.

Kauheat tiedot paljastuivat itsenäisen tutkimustyön tuloksena, kun lokakuun 5. päivänä julkistettiin komission kaksivuotiseen selvitystyöhön perustuva 2500-sivuinen raportti. Se on virstanpylväs, jossa paljastetaan hyväksikäytön mullistava laajuus, Christian Today -verkkolehti (5.10.) uutisoi.

Raportin mukaan hyväksikäyttöön osallistui noin 3000 rikollista pedofilia, joista suurin osa oli pappeja. Lisäksi joukkoon kuului muita henkilöitä, joilla oli virka katolisessa kirkossa tai jossakin siihen yhdistettävässä järjestössä.

KRS Krito 10.-23.6.

Selvitystyö käynnistettiin viime vuonna, kun pappisoikeudet menettänyt Bernard Preynat joutui vankilaan kahden vuosikymmenen aikana toteuttamastaan 75 pojan hyväksikäytöstä.

Raportissa katolista kirkkoa syytetään siitä, että se on peittänyt tapahtuneen laajamittaisen hyväksikäytön ”vaikenemisen hunnulla”. Siinä vaaditaan, että Ranskan katolinen kirkko maksaa korvauksia hyväksikäytön uhreille ja kehottaa kirkon johtajia ottamaan kiireesti käsittelyyn tehdyt rikokset.

Paavi Franciscus toi esiin tuskansa kauhistuttavista löydöksistä ja sanoi, että hän rukoilee paranemisen ihmettä hyväksikäytön uhreille.

– Hänen ajatuksensa ovat ennen kaikkea uhrien luona. Hän on valtavan surullinen heidän saamistaan vammoista, mutta samaan aikaan kiitollinen heidän rohkeudestaan puhua suunsa puhtaaksi, toteaa Vatikaanin lausunto.

Ranskan katolisten piispojen konferenssi ilmaisi häpeänsä ja kauhunsa raportin johdosta ja pyysi anteeksiantoa. Se toivoi myös, että kaikki seurakunnat lukevat raportin ja keskustelevat siitä.

– Meidän moraalinen velvollisuutemme uhreja ja heidän läheisiään ja myös tulevia sukupolvia kohtaan on tarkastella tätä kamalaa todellisuutta, jotta voimme kohdata sen yhdessä ja tehdä työtä ihmisarvoisemman kirkon ja Kristuksen eteen, jota tämä kirkko edustaa, piispat sanoivat Christian Today -lehden mukaan.

Piispojen konferenssin puheenjohtaja Eric de Moulins-Beaufort sanoi raportin julkistamisen jälkeen, että sen tulokset olivat sietämättömiä.

– Tämä raportti on vakava. Olemme kuulleet siinä uhrien äänet ja sen, miten paljon heitä on. Se on paljon enemmän kuin mitä pystymme kuvittelemaan. Tätä on todella mahdotonta kestää. Tuon esiin häpeäni, kauhuni ja päättäväisyyteni toimia. Teiltä uhreilta, joista jotkut tunnen nimeltä, haluan nyt anoa anteeksiantoa.

Vuonna 2019 paavi Franciscus ryhtyi toimiin maailmanlaajuista katolista kirkkoa ravistelleiden hyväksikäyttöskandaalien jälkeen. Hän julkisti uuden ”Sinä olet maailman valo” -nimisen käytännön, jonka mukaan kaikilla papeilla ja uskonnollisilla johtajilla on velvollisuus aina raportoida hyväksikäytöstä eteenpäin.