Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Rakkaustohtori Jason Lepojärvi tutkii nyt palvontaa Vancouverissa

 

Kuva: Ilkka Kontturi

Rakkaustohtorin tittelin saanut Jason Lepojärvi muutti kesällä Kanadaan Regent Collegen vierailevaksi tutkijaksi. Hänen tutkimusaiheenaan on nyt palvonta ja epäjumalanpalvonta katolisesta ja protestanttisesta näkökulmasta.

Jason Lepojärven mielestä palvonta on rakkautta, joka kuuluu kohdistaa vain Jumalaan. Jos ihminen palvoo jotakin toista tai muuta, kyse ei enää olekaan rakkaudesta, vaan epäjumalanpalvonnasta.

Suomessa Lepojärvi on saanut julkisuutta MTV3:n Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijan roolissa. Hän väitteli toissa vuonna teologian tohtoriksi Helsingin yliopistossa kirjailija C. S. Lewisin rakkauskäsityksistä.

Perheniemi neliöb. vkot 39-40. MJa

Katolinen tiedotuskeskus julkaisi vuonna 2012 hänen teoksensa Ruumis Jumalan kuvana: Johdatus Johannes Paavali II:n ruumiin teologiaan.

Lepojärvi haluaa vireillä olevassa tutkimuksessaan selvittää, mikä on palvonnan, kunnioittamisen ja epäjumalanpalveluksen ero, ja miten nämä erot tulkitaan eri kristillisissä perinteissä.

Protestantit ovat historian varrella syyttäneet katolilaisia liian paljosta rakkaudesta esimerkiksi pyhimyksiä kohtaan. Katolilaiset ovat puolestaan syyttäneet protestantteja liian vähästä rakkaudesta pyhimyksiä kohtaan. Lepojärvi epäilee, että erimielisyyksissä on ainakin osaksi kyse siitä, ettemme tunne toistemme kieltä.

Yhteisiä ilmauksia

Yhteisten ilmaisujen löytäminen voisi rakentaa siltoja tunnustuskuntien välille, Lepojärvi uskoo.

Käsityksemme oikeasta ja sopimattomasta rakkaudesta vaikuttavat voimakkaasti siihen, miten toimimme. Vaikka emme tietoisesti ajattele sitä, millainen käsitys meillä on rakkaudesta, tämä vaikuttaa ajatteluumme koko ajan, Lepojärvi sanoo.

Tunnustuskuntien välisen ymmärryksen lisääntyminen on Jason Lepojärvelle tärkeää myös henkilökohtaisista syistä. Hän on syntynyt helluntailaiseen perheeseen, kuuluu luterilaiseen kirkkoon ja sanoo olevansa ajattelultaan katolilainen.

Hänellä on läheisiä ystäviä kaikissa kolmessa tunnustuskunnassa.

Kanadassa hän osallistuu perheineen mennoniittien jumalanpalveluksiin.

Hyvä rakastaja

Lepojärven omaan rakkauselämään kuuluu hyvää.

”Olen ollut kohta neljä vuotta naimisissa, ja minulla on kolme pientä lasta, joista yksi on vielä kohdussa.”

Opiskelijalehti Breikin syksyn numerossa Jason Lepojärvi sanoo haluavansa olla hyvä rakastaja.

”C. S. Lewisin kiteytys on, että hyvä rakastaja on hyvä ihminen.”

Lepojärvi arvostelee kristittyjen parissa kuulemaansa puhetta ”siitä oikeasta”.

”Rakkaus luodaan itse. Oikea on se, jonka kanssa sattuu olemaan naimisissa. Se oikea ei ole lähtökohta vaan palkinto. Kaikki ovat vääriä toisilleen, sillä molemmat tuovat suhteeseen omat haavansa. Suhde muuttaa molempia ihmisinä. Kaksi hyvää rakastajaa luovivat tässä sekamelskassa”, Lepojärvi kuvailee Breikissä.

Breikki on Kansanlähetyksen, OPKOn ja Sleyn julkaisema maailmankatsomukselliseen pohdiskeluun rohkaiseva ilmainen lehti, jota jaetaan kampuksilla ja kristillisten opiskelijajärjestöjen tilaisuuksissa.

Danielle Miettinen

Lue lisää: breikkilehti.fi

 

Aiheet

,