Radioaseman ja kuuntelijoiden vuorovaikutusta kehitetään Helsingin seurakuntayhtymän tuella Mongoliassa

 
Wind FM:n tiimiä Mongoliassa.

Mongolialaisen radioasema Wind FM:n Echo Global -vuorovaikutusjärjestelmän tiimi. Toisena vasemmalta on päävastuuhenkilö Dulguun ja tiimiläisten keskellä Wind FM:n johtaja O. Boldsaikhan. Kuva: FEBC.

Helsingin seurakuntayhtymän tukiraha on mahdollistanut Echo Global -vuorovaikutusjärjestelmän hankkimisen Mongoliaan radioasema Wind FM:lle.

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) hankki järjestelmän yhteistyökumppanilleen viime syksynä. Pilottihankkeen tavoitteena on, että mediasisältöjen tekijät ymmärtäisivät yleisöä nykyistä paremmin ja voisivat tuottaa heidän tarpeisiinsa entistä sopivampaa sisältöä.

Reilun kolmen miljoonan asukkaan buddhalaisessa Mongoliassa kristittyjä on eri arvioiden mukaan kahdesta viiteen prosenttia. Kristilliseltä pohjalta toimiva perheradio Wind FM on silti pääkaupunki Ulaanbaatarin kuunnelluimpia radioasemia.

SRO-ARK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

Usealla paikkakunnalla toimivalla Wind FM:llä on tutkimusten mukaan päivittäisiä kuuntelijoita noin 200 000. Yleisö koostuu buddhalaisista, kristityistä ja uskonnottomista miehistä ja naisista, jotka ovat iältään pääosin 18–42-vuotiaita. Koronapandemian aikana kuuntelijoiden määrä on kasvanut.

Sansa tukee erityisesti nuorille, perheille ja vammaisille suunnatun ohjelmasisällön tuottamista. Koronapandemian aikana suomalaistukea on ohjattu myös koronavalistusta sisältävien ohjelmien tekoon.

Tieto tallentuu yhteen paikkaan

Wind FM:n ohjelmien kuuntelijat ovat aktiivisesti yhteydessä radioasemaan. He soittavat, lähettävät tekstiviestejä ja ovat vuorovaikutuksessa sosiaalisen median välityksellä.

Sansan mediatutkija Eila Murphy kertoo, että kaikki sosiaalisen median, eri viestipalveluiden, sähköpostin ja puhelinsoittojen kautta tulevat yhteydenotot tulevat samalle alustalle. Järjestelmä kerää tietoa muun muassa siitä, mistä ihmiset keskustelevat, mikä on auttanut tai mikä ei ole vienyt keskustelua eteenpäin.

– Echo Global mahdollistaa yhden henkilön kanssa käytävien keskustelujen seuraamisen pitkällä aikavälillä. Järjestelmästä voi nähdä myös, mihin keskusteluissa päädyttiin, eli halusiko joku esimerkiksi ottaa yhteyttä kirkkoon, sekä sen, millaisia hengellisiä tai uskonnollisia materiaaleja uskosta kiinnostuneelle tai siinä kasvavalle on lähetetty, Eila Murphy kuvaa.

Yleensä järjestöillä on käytössään useita sovelluksia ja ohjelmistoja, mutta Echo Globalissa kaikki tieto tallentuu yhteen paikkaan. Se säästää viesteihin vastaavan tiimin aikaa ja vaivaa.

Mitä eroa on Buddhalla ja Jeesuksella?

Echo Global -alustaan voi koota myös materiaalia tavallisimpiin kysymyksiin vastaamiseksi. Mongoleja kiinnostavat eri uskonnot, uskontojen ja kristillisten kirkkojen erot sekä esimerkiksi se, miten Buddha ja Jeesus eroavat toisistaan. Kysymykset ovat koskeneet lisäksi pahuuden olemusta, kristinuskon alkuperää, Jeesuksen merkitystä ja Raamatun historiaa.

Hengellisten pohdintojen ohella erilaiset elämän ongelmiin liittyvät kysymykset ovat yleisiä. Mongoliassa on paljon teiniraskauksia, alkoholismia ja avioeroja. Perheenjäsenet ovat usein pitkiäkin aikoja erillään toisistaan, koska monet mongolit käyvät töissä Koreassa tai kaivoksilla.

Eila Murphy muistuttaa, että yleisön huolenaiheiden tunteminen helpottaa tuottamaan heidän elämäänsä koskettavaa sisältöä, kuten viime aikoina on tehty koronaviruksesta. Myös nuorten seksuaaliterveyttä käsittelevä sisältö on ollut suosittua.

Echo Globalin toimintaa tarkkaillaan tämän vuoden ajan, minkä jälkeen tulokset arvioidaan. Jos tulokset ovat hyviä, järjestelmä voidaan ottaa käyttöön myös muissa maissa, kuten Thaimaassa, Kambodžassa tai Venäjällä.

Wind FM on osa kansainvälistä medialähetysjärjestö FEBC:iä (Far East Broadcasting Company).

 
Sansa artikkeliban 3.5. alkaen,MJa