Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Tigrayn asukkaita uhkaa nälänhätä Etiopiassa – Fidan apu menee perille

 
Etiopialaisia naisia istumassa ulkona.

Naisia Fidan psykososiaalisen tuen ”Trauma Healing”-tilaisuudessa.

YK:n arvion mukaan alueella nälästä kärsii enemmän ihmisiä kuin missään muualla maailmassa ja tilanteen odotetaan pahenevan lähikuukausina. Juuri synnyttänyt leskiäiti Aklil kertoo viime kuukausien kauhuista.

Tigrayssä aseellisesta konfliktista ja koronapandemiasta johtuva ruokapula on syventynyt. Fida käynnisti tammikuussa katastrofiavun Mekelen kaupungissa yhteistyössä paikallisen Guennet -helluntaikirkon kanssa. Koska alueelle on ollut vaikea toimittaa avustuskuljetuksia, on avustusta jaettu suoraan ihmisten tileille tai käteisavustuksena. Avustussumma kattaa aina kerrallaan yhden perheen kahden kuukauden ruoat ja välttämättömät hygieniatarvikkeet. Avun piirissä on ollut noin 500 perhettä, joista suuri osa on yksinhuoltajia, leskiä, yksinäisiä naisia ja vammaisia ihmisiä, joilla ei ole mitään mahdollisuutta tienata elantoa varsinkaan konfliktin keskellä.

“Meillä on toivoa, kun rukoilemme Jumalalta apua”

38-vuotias Aklil oli seitsemännellä kuulla raskaana, kun hän joutui pakenemaan aseellista konfliktia viiden lapsensa kanssa. Jalkaisin tehty pakomatka sukulaisten luo toiseen kaupunkiin oli pitkä ja vaarallinen: Aklil ja hänen lapsensa joutuivat keskelle luotisadetta.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

– En kyennyt raskauteni vuoksi juoksemaan, joten meinasin jo menettää kaiken toivon selviytymisestä. Jumalan avulla kuitenkin selvisimme sukulaistemme luo, Aklil kertoo.

Aklil ja lapset odottivat perheen isää saapumaan samaan turvapaikkaan, mutta hän ei koskaan päässyt perille. Kuuden lapsen isä menehtyi luoteihin matkalla.

– Se toi suuren surun ja pimeyden perheemme ylle. Perheemme pää oli poissa ja minä jäin yksin, sanoo Aklil hiljaa.

Valoa ja toivoa on kuitenkin tuonut Aklilin tyttövauvan syntymä. Perheen haasteet jatkuvat. Aklilin miehen menehdyttyä myös perheen toimentulo vaarantui, sillä mies oli ollut perheen pääasiallinen elättäjä. Nyt Aklil joutuu kohtaamaan taloudelliset haasteet yksin ja perheellä on ollut pulaa ruuasta. Aklil pääsi Fidan ja Guennet-kirkon järjestämän avun piiriin.

– Jumala muisti meitä tässä vaikeassa tilanteessa, Aklil kertoo.

– Sain kahden kuukauden rahallisen avustuksen ruoan ostoa varten. Apu tuli juuri ennen pääsiäisen aikaa. Voi kuinka se antoikaan minulle toivoa! Pystyin ostamaan lapsilleni ruokaa ja viettämään meille tärkeää juhlapyhää kaiken tämän kauheuden keskellä. Pian saamme uuden avustuksen. Se antaa minulle voimaa jaksaa. Meillä on toivoa, kun rukoilemme Jumalalta apua. Kiitos avustanne!

”Minulle oli hyvin tärkeää, kun sain jakaa huoliani ja taakkojani muiden kanssa.”

Fidan tuki alueella jatkuu

Fida aloittaa pian ruoan jakamisen myös 950:lle pakolaisleirissä asuvalle lapselle.

Ruoka-avustuksen lisäksi ammattipsykologi on kouluttanut vapaaehtoisia vetämään psykososiaalisen tuen Trauma Healing -tilaisuuksia sotatraumoista kärsiville. Ainakin 59 tilaisuutta on järjestetty tähän mennessä eri yhteisöissä.  Myös Aklil sai tukea traumoihinsa ja suruunsa vaikean tilanteen keskellä.

– Minulle oli hyvin tärkeää, kun sain jakaa huoliani ja taakkojani muiden kanssa, Aklil toteaa.


Teksti: Helena Utti

 
Fida artikkeli