“Itkemme ja rukoilemme, että tämä konflikti menisi ohi”

 

Pohjois-Etiopian konfliktin seurauksena jo 50 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja yli neljä miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua.

Marraskuussa Etiopian pohjoisessa Tigrayn osavaltiossa marraskuun alussa syttynyt aseellinen konflikti on tappanut satoja ihmisiä ja ajanut yli 50 000 kodeistaan. YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimisto OCHA:n arvion mukaan jo yli neljä miljoonaa alueella asuvaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Tämän lisäksi alueen koronatilanne on vakava.

Aseellisen konfliktin ja koronaepidemian takia osavaltiossa on tehty rajuja sulkutoimia. Monet perheet kärsivät ruuan puutteesta, kun kaupat olivat pitkään kiinni. Ihmiset näkevät yhä kauppojen avauduttuakin nälkää, koska ruuan hinta on noussut räjähdysmäisesti sen heikon saatavuuden takia. OCHA:n mukaan alueella oli ennestään jo noin 600 000 ihmistä ruoka-avun varassa. Ahdinko on syventynyt, kun ruuan toimitukset ovat estyneet. Lisäksi pulaa on vedestä ja sähköstä.

TV7 neliöb.16.-30.9.MJa

Etiopia on kärsinyt myös tulvista ja aavikkokulkusirkkaparvista. Ne ovat heikentäneet ruokaturvaa entisestään. Yleistynyt rikollisuus uhkaa tavallisten perheiden arkea. Kaikkein eniten kärsivät lapset, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja kokemaan traumaattisia tilanteita.

Fida auttaa kriisissä

Fida aloittaa katastrofiavun Tigrayn osavaltioon kuuluvassa Mekelen kaupungissa. Yhdessä paikallisen Guennet-helluntaikirkon sosiaalisen työn järjestön EGCDWO:n kanssa Fida toimittaa alkuvaiheessa apua 300:lle perheelle. Heille jaetaan muun muassa viljaa, linssejä ja ruokaöljyä sekä hygieniatarvikkeita, kuten saippuaa ja kuukautissuojia.

Monet etiopialaiset ovat joutuneet kävelemään useita päiviä paettuaan kodeistaan. Paikalliset avustustyöntekijät pelkäävät koronaviruksen leviävän, kun ihmiset eivät huolehdi omasta terveydestään vaikean tilanteen keskellä.

Perheille tarjotaan myös psykososiaalista tukea. Fida ja EGCDWO kouluttavat ammattipsykologien avulla vapaaehtoisista traumaterapeutteja, jotka tukevat ihmisiä traumojen käsittelyssä.

Kinfen perheen ahdinko

Mekelessä vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa asuvan 38-vuotiaan Kinfen perhe on kärsinyt Etiopian kriisin seurauksena. Kinfe on toiminut pastorina, mutta valtion määräämät koronasulut ovat heikentäneet perheen toimeentuloa ja perhe on nyt nähnyt nälkää. Alueen aseellinen konflikti on aiheuttanut ahdistusta ja pelkoa perheelle. Eniten siitä kärsivät pienet tyttäret.

Moni Kinfen sukulainen on joutunut pakenemaan kodeistaan, eikä heihin ole saatu yhteyttä pitkiin aikoihin. Kinfen veli pakeni jalkaisin pitkän matkan ja menetti kaiken omaisuutensa jouduttuaan pakomatkallaan pahoinpitelyn ja ryöstön uhriksi. Myös Kinfe ja hänen vaimonsa ryöstettiin. Epätoivoiset nuoret ovat ryhtyneet ryöstelemään ihmisten koteja konfliktin aiheuttaman köyhyyden ja epävakauden seurauksena.

– Olemme tunteneet kovaa henkistä painetta pitkittyneen kriisin takia. Itkemme lastemme kanssa ja rukoilemme Jumalaa, että tämä synkkä tilanne  alueellamme menisi pian ohi. Pahinta on nähdä omien lasteni kärsivän ja traumatisoituvan, perheenisä suree.

Fidan katastrofiavun kautta voit tukea Pohjois-Etiopian kärsiviä perheitä.

Teksti: Helena Utti Kuva: Hannu Happonen

 
Fida artikkeliban. 22.6. alkaen MJa