Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Helmikuussa järjestetään häätapahtumia kirkoissa eri puolilla Suomea

 

Oulujoen kirkko kesällä 2015. Kuva: Sanna Krook.
Oulujoen kirkon suunnittelu liittyy Suomen kansallisiin itsenäisyyspyrkimyksiin 1900-luvun alussa. Kirkon suunnittelija Viktor J. Sucksdorff edusti kansallisromanttista tyylisuuntaa, jossa Karjalasta saaduilla vaikutteilla oli sijansa. Oulujoen kirkko on Pohjois-Suomen ainoa säilynyt puujugend-kirkko. Kirkon rakentaminen alkoi 1907 ja työ oli valmis seuraavana vuonna, jolloin uusi kirkko vihittiin Pyhän Hengen kirkoksi.

Hääyö-tapahtumia on järjestetty yli kymmenen vuoden ajan. Helmikuussa häätapahtumia vietetään erityisesti 12.2. ja 21.2. Nyt vihille voi päästä vaivatta ja helposti myös Oulujoen kirkossa.

Oulujoen kirkko on yksi Oulun seudun suosituimpia vihkikirkkoja. Nyt kirkossa on mahdollista mennä naimisiin ilman suuria etukäteisvalmisteluja. Talvinen häätapahtuma järjestetään perjantaina 12.2.

– Vihkihetkeä ei ole Oulujoen kirkossa pidetty aiemmin, mutta halusimme tätäkin mahdollisuutta korona-aikana tarjota. Päivämäärä on kiva, ja toivommekin sen herättävän kiinnostusta, kertoo kappalainen Satu Kreivi-Palosaari Oulujoen seurakunnasta.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

Vihkiaika varataan Oulujoen kirkkoherranvirastosta viimeistään perjantaina 5.2. Aikoja on tarjolla puolen tunnin välein klo 17, 17.30, 18, 18.30, 19 ja 19.30. 

Vihkihetkeen tarvitaan mukaan esteettömyystodistus, joka tulee hankkia viimeistään seitsemän arkipäivää ennen vihkimistä verkon kautta tai asioimalla Oulun aluekeskusrekisteristä. Jos kumpikaan vihittävistä ei ole Oulun ev.lut. seurakuntien jäsen, todistus haetaan jommankumman kotiseurakunnasta.

Seuraavat vihkihetket Oulussa järjestetään Oulun tuomiokirkossa perjantaina 26.3. klo 1517 ja perjantaina 21.5. klo 1517. 

Hääyö-vihkihetkiä järjestetään 12.2. myös Kulosaaren kirkossa Helsingissä ja Ylitornion kirkossa. Sunnuntaina 21. helmikuuta on mahdollista päästä vihille Marian kappelissa Levillä.

Kaikkien aikojen ensimmäistä Hääyö-tapahtumaa vietettiin vuonna 2009 keskiaikaisessa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Idean kirkollisten vihkimisten yöstä keksi Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä.

Hääyöstä tuli niin suosittu, että malli vaivattomasta, mutta tunnelmallisesta vihkitapahtumasta on sittemmin levinnyt muillekin paikkakunnille.