Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Radio Dei: Suomen Lähetysseura myy Helsingin keskustan toimitilansa

 

Suomen Lähetysseuran käyttöön suunniteltu Lähetystalo valmistui Helsingin Tähtitorninmäelle vuonna 1900.

Suomen Lähetysseura luopuu Helsingin keskustan Tähtitorninmäen toimitiloistaan. SLS aikoo remontoida tilat asunnoiksi ja laittaa ne myyntiin asuntomarkkinoille.

Suomen Lähetysseura myy perinteikkään Tähtitorninkadun Lähetystalon toimitilat parin vuoden sisällä. Järjestön suunnitelmana on muokata toimistoneliöt asunnoiksi ja myydä huoneistot asuntomarkkinoilla.

Ainoastaan perinteikäs Lähetyskirkko säilyy Lähetysseuran omistuksessa ja käytössä.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Suomen Lähetysseura on toiminut Tähtitorninmäellä kiinteistön valmistumisesta saakka. Lähetystalon ensimmäinen osa valmistui vuonna 1900 ja toinen 1906.

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissasen mukaan paine 115 vuotta Lähetysseuran käytössä olleen Lähetystalon toimistotilojen myyntiin kasvoi hallituksen ilmoitettua kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksista.Suomen Lähetysseura yllättyi hallitusohjelman leikkauspäätöksistä.

Hallitus on esittänyt leikkaavansa kehitysyhteistyön määrärahoista yhteensä 43 prosenttia. Suomen Lähetysseura on saanut määrärahoista vuositasolla runsaat kahdeksan miljoonaa euroa.

– Myynti on yksi niitä välineitä, joilla me koetamme paikata vahinkoja, joita näistä leikkauksista aiheutuu. Kysymys on Suomessa tapahtuvan toimintamme taloudellisesta tehostamisesta, kommentoi Seppo Rissanen Radio Deille.

– Pyrimme toimimaan taloudellisesti mahdollisimman järkevällä tavalla.

Suomen Lähetysseura remontoi Lähetystalon toimistotiloja vain kaksi vuotta sitten. Lähetysseuran tekemän laskelman mukaan seuraava peruskorjauskierros maksaisi toistakymmentä miljoonaa euroa. Lähetysseura arvioi kymmenen vuoden välein toimistotilojaan.

– Edessä on tuon talon kohdalla samat murheet, mitkä kaikissa taloissa – putkiremontteja ja niin edelleen. Vanhaan taloon sijoitettavat varat olisivat pois varsinaisesta toiminnasta. Olemme tilanteessa, jossa sen sijaan että sijoittaisimme taloihin ja rakenteisiin. [Myynnillä] voimme saada toimintaa varten tuottoja, Seppo Rissanen perustelee.

Suomen Lähetysseuran talousjohtajan Lauri Haaviston mukaan maan pitkään jatkunut yleinen heikko taloustilanne johti ratkaisuun perinteikkäästä kiinteistöstä luopumiseen.

– Viime vuodet Suomen taloustilanne on ollut alavireinen ja se on vaikuttanut kaikkiin lähetysjärjestöihin, myös Lähetysseuraan. Pyrimme toimimaan taloudellisesti mahdollisimman järkevällä tavalla, Haavisto sanoo.

Haavisto ei halua tässä vaiheessa kertoa, minkä suuruiseen leikkaukseen Lähetysseura varautuu. Joka tapauksessa kyseessä ovat miljoonaluokan menetykset.

– On sovittu ulkoministeriön kanssa, että neuvotteluissa olevia lukuja ei tässä vaiheessa anneta julkisuuteen, mutta sen voi sanoa, että kyse on todella isoista leikkauksista. Koko kesä tullaan miettimään erilaisia vaihtoehtoja, miten niistä selvitään. Useita miljoonia euroja tullaan vähentämään meidän kehitystyöohjelmista.

Talousjohtaja Lauri Haaviston arvion mukaan Suomen Lähetysseuran Tähtitorninkadun kiinteistön asunnot olisivat hankittavissa asuntomarkkinoilta muutaman vuoden sisällä. Hän arvioi Lähetysseuran siirtyvän uusiin toimitiloihin muutaman vuoden kuluttua.

– Mitä tiloja on käytettävissä parin kolmen vuoden kuluttua, se ratkaisee. Olemme hakemassa vuokratiloja pääkaupunkiseudulta. Ei ihan ydinkeskustasta, mutta jostain melko läheltä.

Haastattelun jälkeen talousjohtaja Lauri Haavisto halusi korostaa Radio Dein toimitukselle, ettei Lähetysseura itse remontoi tiloja eikä myy asuntoja.  ”Tarkoituksena on saada osalle kiinteistöä kaavoitus asunnoiksi, minkä jälkeen se myydään kokonaisuudessaan.  Emme siis toimi tässä grynderinä”, Haavisto viestitti.

Seppo Rissasen ja Lauri Haaviston haastattelu on kuunneltavissa Radio Dein etusivulta osoitteessa www.radiodei.fi.

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)