Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Protestanttiset seminaarit kohtasivat vaikeuksia Venäjällä

 

Euraasian teologinen seminaari Moskovassa menetti toimilupansa viime vuoden lopulla. KUVA: EURAASIAN TEOLOGINEN SEMINAARI

Helluntailaisen seminaarin toimilupa mitätöitiin, ja baptistien seminaarin toiminta keskeytettiin kahdeksi kuukaudeksi.

Protestanttiset teologiset seminaarit ovat kohdanneet vaikeuksia Venäjän opetus- ja tiedeministeriön alaisen Rosobrnadzor-viraston tarkastuksissa. Helluntaiunionin Euraasian teologisen seminaarin toimilupa mitätöitiin lokakuussa 2018. Baptistiunionin Moskovan teologisen seminaarin toiminta keskeytettiin kahdeksi kuukaudeksi tammikuussa 2019 ja sitä kiellettiin hyväksymästä uusia opiskelijoita. Asiasta kertoo norjalainen ihmisoikeusjärjestö Forum 18.

”Valitettavasti mikään viraston dokumenteista ei esittänyt yksityiskohtaisia väitteitä seminaarin toiminnassa havaituista puutteista”, Moskovan teologinen seminaari valittaa.

Perheniemi neliöb. 1.9.- MJa

”Uskon, että nämä toimet ovat luonteeltaan järjestelmällisiä ja tarkoituksellisia, ja ne on tehty koulutuksen tarkastamisen verukkeella”, Helluntaiunionin lakimies Vladimir Ozolin sanoo Forum 18:lle. Hänen mukaansa tilanne on uusi ja se on ilmaantunut kesän 2018 jälkeen. ”Ennen sitä ei ollut ongelmia.”

Rosobrnadzor-virasto valvoo kaikkia Venäjällä toimivia kouluja ja yliopistoja ja suorittaa niissä tarkastuksen yleensä muutaman vuoden välein. Jos oppilaitoksessa havaitaan puutteita, suoritetaan uusi tarkastus, jonka jälkeen oppilaitos voi menettää toimilupansa, mikäli puutteita yhä havaitaan. Puutteet voivat liittyä turvallisuuteen, hygieniaan, oppimisvälineisiin tai vaikka siihen, kuinka oppilaitos pystyy järjestämään urheilu- tai kulttuuritoimintaa.