Presidentti Barak Obama tuomitsee jyrkästi Egyptin terrori-iskun

 

Egyptissä sattunut uudenvuodenyön pommi-isku oli viime vuosien tuhoisin Pohjois-Afrikan alueella. Presidentti Barak Obama tuomitsee iskun voimakkaasti uudenvuodenpäivänä antamassaan lausunnossa.

– Hyökkäys oli selvästi suunnattu kristittyihin. Kyseessä on täysin ihmisarvoa kunnioittamaton teko. Tekijät on saatava oikeuden eteen tästä barbaarisesta ja kauheasta teosta.

Obama lupasi Egyptin hallitukselle olla mukana väkivallan vastaisissa toimissa mikäli tarpeen.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak totesi, että kristittyihin kohdistunut hyökkäys sattuu egyptiläisten sydämiin, niin koptien kuin muslimien. Hän kehotti muslimeja ja kopteja vastustamaan yhdessä terrorismia.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Egyptiläiset sanomalehdet varoittivat sunnuntaina, että maa voisi ajautua sisällissotaan, mikäli kristittyjen ja muslimien välit kiristyvät entisestään. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Egyptin perustuslakiin on kirjattu uskonnonvapaus, mutta kunnioitus lakia kohtaan maan hallituksen taholta on heikkoa. Oikeustoimet väkivallantekijöitä kohtaan ovat olleet tehottomia koptikristittyjä koskevissa tapauksissa.

Egyptin tuhoisa pommi-isku sattui vain viikko sen jälkeen kun maan hallitus lupasi aloittaa neuvottelut koptikirkon johtajien kanssa kirkkojen rakentamisen helpottamiseksi. Tällä hetkellä kirkkojen rakentaminen maahan on lähes mahdotonta. Myös olemassa olevien kirkkorakennusten korjaaminen on vaikeaa. Uuden kirkon rakennuslupa edellyttää lupaa presidentiltä sekä perusteellista turvallisuuteen liittyvää selvitystä. Tällä hetkellä Egyptissä on noin 2000 kirkkoa.

Räjähdys koptikirkon läheisyydessä Alexandriassa, Egyptissä viime lauantaina tappoi 21 ihmistä ja haavoitti 79.