Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirkosta eroajien enemmistö ei konservatiiveja tai liberaaleja

 

Vaikka kirkosta eroaminen kasvoi poikkeuksellisen runsaasti lokakuussa TV2:n esittämän homoillan jälkeen, kirkon tiedotuskeskuksen mukaan suurin syy eroamisiin on ylipäänsä välinpitämättömyys kirkkoa kohtaan.

Kirkon jäsenyyden jätti vuonna 2010 ennätysmäärä seurakuntalaisia, kaikkiaan 80 612 henkilöä.

Kirkon tutkimuskeskuksen vt. johtaja Harri Palmun mukaan kaiken kaikkiaan kirkosta eroamisessa ei ole ensisijaisesti kysymys suvaitsevuudesta ja suvaitsemattomuudesta vaan ajan kypsymisestä.

– Tutkimustemme mukaan suurimman ryhmän eroajista ovat muodostaneet 1970-luvulta asti 18-24-vuotiaat kaupungissa asuvat. Ennen puhuttiin uskonnollisesta elämästä vieraantuneista.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

– Oikeampi ilmaisu lienee, ettei kirkkoa ole koettu henkilökohtaisesti riittävän merkitykselliseksi. Silti myös protestierot, joko siksi että kirkko on joissakin asioissa koettu liian konservatiiviseksi tai liberaaliksi, ovat lisääntyneet, kertoo Palmu. 

Lisäksi pienelle osalle jäsenistä riittää tutkijan mukaan mikä tahansa kimmoke siihen, että eroaa kirkosta.

Myös liittyneiden määrä ennätyksellinen

Vuoden vaihteessa Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului vakinaisesta väestöstä 78,1 prosenttia suomalaista (79,7 % vuonna 2009). Eniten kirkon jättäneitä oli suurissa kaupungeissa ja suhteellisesti eniten osassa Helsingin ja Tampereen seurakuntia.

Vuonna 2010 kirkkoon myös liittyi aiempaa useampi.

Kirkkoon liittyi vuonna 2010 yhteensä 13 816 uutta jäsentä. Liittyneiden määrä oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Jäseniksi kastettiin 47 943 lasta päättyneen vuoden aikana.

Yli 6500 suomalaista liittyi kirkkoon verkkopalvelun kautta

Vuoden 2010 aikana liitykirkkoon.fi-palvelun kautta kirkon jäseneksi liittyi yhteensä 6570 suomalaista. Liitykirkkoon.fi-verkkopalvelu otettiin käyttöön heinäkuussa 2009.

Sen tunnettuus ja käyttö lisääntyivät huomattavasti vuonna 2010 aloitusvuoden syksyyn verrattuna. Esimerkiksi lokakuussa 2010 liitykirkkoon.fi kautta jäseneksi liittyneiden määrä kasvoi edellisvuoden lokakuuhun 78 prosenttia.