Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Jättimoskeijalla näkyvyyttä muslimeille Euroopassa

 

Modernina kaupunkina Euroopassa tunnettuun Barcelonaan rakennetaan jättimoskeijaa. Moskeijaan on suunniteltu mahtuvaksi tuhansia uskonnonharjoittajia. Uusi rakennus päihittää kokonsa puolesta Madridissa sijaitsevan massiivisen Islamilaisen kulttuurin keskuksen. Barcelonan pormestari tiedottaa, että yhtenä rakennusprojektin tarkoituksena on kasvattaa muslimien näkyvyyttä Espanjassa sekä edistää yhteisiä arvoja Islamin ja Euroopan välillä

Espanjalaisten into rakentaa moskeijoita kuvastaa Islamin kasvavaa vaikutusta. Muslimiväestö Espanjassa on kasvanut voimakkaasti viimeisen 20 vuoden aikana. Vuonna 1990 maassa oli noin 100 000 muslimia määrän ollessa nykyään 1,5 miljoonaa.

Marokon imaamin Noureddine Zianin mukaan suurmoskeijan rakentaminen espanjalaisten verorahoilla on paras konsti torjua islamilaista fundamentalismia.
– Pienten moskeijoiden pienissä yhteisöissä syntyy helpoiten ääriajatuksia. Suuret moskeijat ovat avoimia kaikille. Valtion tulisi myös kouluttaa imaameja ja siten torjua islamilaisten äärisuuntien muodostumista, Ziani kommentoi espanjalaiselle uutistoimisto EFE:lle.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Imaami Noureddine Zianin mukaan on välttämätöntä, että islamilaiset arvot hyväksytään osaksi eurooppalaisia arvoja. Imaami Ziani katsoo, että määritelmä juutalais-kristillinen ei enää sovi Eurooppaan vaan paremminkin islamilais-kristillinen.

Ristiriitoja Espanjassa on aiheuttanut se, että osa maan muslimeista katsoo islamin 700- ja 1400-luvuilla valloittamien alueiden kuuluvan yhä muslimeille. Näkemykseen sisältyy ajatus, että kerran muslimien hallussa olleet alueet ovat ikuisesti heidän. Esimerkiksi Cordoban kaupungissa muslimit ovat myös vaatineet saada harjoittaa uskontoaan pääkatedraalissa, koska keskiajalla kirkko on toiminut moskeijana.

Espanjassa on tällä hetkellä rakenteilla noin tusinan verran uusia moskeijoita ympäri maata. Suuria moskeijoita maassa on 30 ja reilu tuhat pienempää rukoushuonetta.