Ihmisiä ja ilmiöitä: Jooga alkoi muistuttaa Sofia Ziessler-Korpin elämässä uskontoa Kotimaa: Vapaakirkon kesätapahtumassa juhlitaan sekä seurakuntia että 100-vuotiasta kirkkokuntaa

Portaat estävät pääsyn viranomaispalveluihin: Mongoliassa paljastettiin puutteita liikuntavammaisten henkilöiden oikeuksissa

 
esteettömyys-portaat-liikuntavammaiset-este-pyörätuoli-kylvaja

Mongoliassa liikuntavammaisten ihmisten oikeudet saada palvelua eivät toteudu esteellisyyden vuoksi, toteaa Kylväjän hankevastaava Eero Horstia. Kuva: FLOM-M.

Tuore hanke Mongoliassa selvitti, etteivät liikuntavammaisten ihmisten oikeudet saada samanvertaista palvelua toteudu. Pienillä huomioimisilla päästäisiin kuitenkin jo pitkälle.

Lähetysyhdistys Kylväjän tukema testiryhmä tutki liikuntavammaisten henkilöiden kokemia vaikeuksia pääsyssä viranomaispalveluiden pariin Mongoliassa. Varsin harvoin rakennuksia suunniteltaessa ja rakennettaessa mietitään eri ihmisryhmien esteetöntä kulkemista.

– Tarkoituksena oli käytännön tasolla osoittaa, mitä tarkoittaa, että liikuntavammaisten ihmisten oikeudet saada palvelua eivät toteudu esteellisyyden vuoksi, Kylväjän hankevastaava Eero Horstia kuvaa.

Perheniemi neliöb. vkot 23-24. MJa

Testiryhmä syntyi Mongolian keskushallinnosta tulleen ohjeistuksen ja kannustuksen myötä, ja sen toteutti Kylväjän liikuntavammaisten vertaistukeen ja synnytysterveyspalvelujen parantamiseen tähtäävä hanke.

 

Pienillä huomioimisilla liikuntavammaisten ihmisten rakennukseen pääsy olisi mahdollista toteuttaa.

 

Tutkimus käsitti yhteensä 20 terveysasemaa ja sairaalaa sekä 25 eri tasoista oppilaitosta.

– Raportti on vielä tuloillaan, mutta nyt jo voidaan todeta, että aivan liian vähän rakennuksissa on huomioitu liikuntavammaisten henkilöiden tarpeita. Oli useita kohteita, mitkä olivat jopa masentavia. Pienillä huomioimisilla lliikuntavammaisten ihmisten rakennukseen pääsy olisi mahdollista toteuttaa.

Raporttia tullaan jakamaan eri tahoille. Sen tarkoituksena on avata vastuullisten ihmisten ymmärrystä liikuntavammaisten ihmisten tarpeiden paremmasta huomioimisesta.

Artikkeli on julkaistu Kylväjä-lehdessä 2/22.

Kuva: FLOM-M.

 
Kylvaja artikkelibanneri