Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Piispa Simo Peura: Haluamme kuunnella yhteistyökirkkojamme

 

Piispat Matti Repo ja Simo Peura. KUVA: VUOKKO VÄNSKÄ

Suomen ev.lut. kirkko ei vie omia erimielisyyksiään lähetysalojen yhteistyökirkoille. – Haluamme kuunnella kumppanuuskirkkojamme, lupasi Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura tänään Järvenpäässä Suomen kirkon järjestämässä kansainvälisessä kumppanuusneuvottelussa. Järvenpäähän on kokoontunut edustajia kaikkiaan noin 30 maasta, joissa toimii Suomen ev.lut. kirkon lähetysjärjestöjä. Kumppanuusneuvottelu on ensimmäinen laatuaan ja sen aiheena on Your Kingdom Come, Tulkoon valtakuntasi.

Simo Peura linjasi Suomen kirkon periaatteita suhteessa lähetykseen ja kumppanuuskirkkoihin.

– Lähetys on oleellinen osa kirkkomme itseymmärrystä. Seurakunta on avoin ja ulospäin suuntautunut, lähetys ja diakonia nivoutuvat yhteen ja puolustamme ihmisarvoa kaikilla tasoilla, piispa Peura linjasi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Hän lisäsi myös, että Suomen kirkko haluaa kuunnella yhteistyökirkkojaan. Peura sanoi Suomen kirkon jakavan omastaan niin teologisella, diakonaalisella kuin toiminnan ja hallinnon tasolla.

Peuran mukaan on realistista nähdä, että luterilaisen yhteisön sisällä on erilaisia näkemyksiä eri asioista. Hänen neuvonsa on, että erimielisyyksistä huolimatta tulee olla yhteyksissä keskenään.

– Erimielisyyksiä ei pidä peittää vaan niistä tulee keskustella, Peura sanoi.

Suomen Ev.lut. kirkolla on seitsemän virallista lähetysjärjestöä. Peura totesi kansainväliselle kuulijakunnalle, ettei järjestöjä tulee pitää kirkkona.

– Me tarvitsemme lähetysjärjestöjämme. Niiden tulee vahvistaa identiteettiään kirkon järjestöinä. Lähetysjärjestöt on kutsuttu myös kunnioittamaan toisiaan, Peura sanoi.

Kumppanuusneuvottelu on ensimmäinen laatuaan. Maanantaina alkanut kokoontuminen päättyy tänään.