Piispa Salomäki: ”Voisimmeko tehdä niin, että emme suostu hajaannukseen, vaan teemme yhdessä työtä saman päämäärän eteen?”

 

Piispa Matti Salomäki vertasi Hengellisillä syventymispäivillä elokuussa kirkon työtä urheilujoukkueeseen: yhteinen tavoite on avain menestykseen kentällä. Kuva: Taneli Törölä

Piispa Salomäki vertasi Hengellisillä syventymispäivillä kirkon työtä urheilujoukkueeseen: yhteinen tavoite on avain menestykseen kentällä.

Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäki puhui Hengellisten syventymispäivien päätöstilaisuudessa Kauniaisissa tänään sunnuntaina aiheesta ”Samaan maaliin”.

Hän kertoi Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueesta, joka voitti maailmanmestaruuden viikko sitten.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Espanjan menestys tuli monelle yllätyksenä, sillä joukkueen ilmapiiri oli heikko ja osa pelaajista kritisoi päävalmentajaa voimakkaasti. Pelaajat olivat tyytymättömiä lähes kaikkeen. Viisitoista pelaajaa kieltäytyi maajoukkuekutsusta ja vain kolme palasi kisojen kynnyksellä.

”Espanjan joukkue osoitti, että voidaan toimia yhdessä, vaikka ei oltaisikaan parhaita kavereita.”

Ristiriidoistaan huolimatta Espanjan joukkue pystyi sitoutumaan yhteiseen päämäärään eli voittoon. Siihen riitti yhteinen tavoite.

– Hollantia vastaan pelatussa ottelussa joukkue oli niin keskittynyt, ettei se huomannut ennen ottelua pelipaikalla tapahtunutta maanjäristystä, Salomäki kertoi.

Eripuraiset opetuslapset

Piispa näki Espanjan joukkueen tilanteessa yhtäläisyyksiä Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja sen herätysliikkeisiin.

– Espanjan joukkue osoitti, että voidaan toimia yhdessä, vaikka ei oltaisikaan parhaita kavereita.

– Tästähän kerran lähdettiin liikkeelle. Jeesus kutsui seuraajikseen eripuraisia opetuslapsia. Yksi kielsi, toinen kavalsi ja joku oli pyrkyri. Kaikki olivat tiukana paikan tullen karkureita. Valmentaja teki siitä voittajajoukkueen.

– Ei se ollut helppoa. Oli Erilaisia käsityksiä juutalaisilta ja pakanoilta vaadittavasta käyttäytymisestä, erilaisia näkemyksiä strategiasta. Kuitenkin tapahtui ihme, että evankeliumi meni eteenpäin ja Jeesuksen seuraajien joukko kasvoi. Kysymys kuuluu, voisiko se tapahtua vieläkin?

Salomäki pohti, voisivatko suomalaiset kristilliset kirkot ja herätysliikkeet pelata kaikki samaan maaliin.

Hän siteerasi 1. Pietarin kirjeen alkua, jossa puhutaan toivosta, jonka Jumala on antanut kaikille herättämällä Kristuksen kuolleista.

– Saavuttaakseen tavoitteen joukkue tarvitsee selkeän päämäärän. Kun se on selkeä, pienet ristiriidat ja erimielisyydet eivät haittaa.

Pietarin kirjeen mukaan yhteinen päämäärämme on sielujen pelastus.

– Jos kentällä muut hommat alkavat kiinnostaa kuin maalien tekeminen joudutaan nopeasti tappioiden tielle. Vastustaja kyllä huomaa, jos pelaajien huomio kiinnittyy vaikkapa kentän laidalta huuteleviin, Salomäki totesi.

”Jeesus on Herra” riittää

Salomäki jatkoi, että ”meillä on valmentaja, joka saa heikoista yksilöistä muokattua tehokkaan ja voittavan joukkueen”.

– Ehkä emme löydä kaikessa yhteistä ymmärrystä, ja välillä tulee riitaa, mutta jos voimme siihen yhteen katsoa, että Jeesus on Herra, niin siitä jo muodostuu joukkue, jolla on yhteinen päämäärä.

Piispa jatkoi, että tänä päivänä ”monenlaiset voimat pyrkivät saamaan aikaan hajaannusta ja eripuraa”.

– Voisimmeko tehdä niin, että emme suostu siihen, vaan pidämme ytimestä kiinni ja teemme yhdessä työtä?

Suomen Raamattuopiston Hengelliset syventymispäivät järjestettiin 21.-28.8.2023 teemalla ”Kuka voittaa?”. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna sadatta kertaa. Hengellisille syventymispäiville osallistui viikonlopun aikana Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa yli 1500 henkeä. Moni seurasi tapahtumaa myös Radio Dein kautta ja netissä. Netiistriimissä katselukertoja oli viikon aikana yli 24 000. Sunnuntain jumalanpalvelusta seurasi noin 900 eri ip-osoitetta.