Piispa palkitsee Punkalaitumen – kunta elpyy golfkierroksilla, synnytystalkoilla ja seurakunnan aamulenkkiporukoilla

 

Anssi ja Lilli Kivelä ovat uusia punkalaitumelaisia. Anssi Kivelä aikoo puhaltaa henkiin Vilpun suuren sepänpajan. Lilli Kivelä pohtii sekä kädentaitotöitä että hoitotöitä, kunhan kaksi tytärtä kasvavat.

Muuttotappiokuntana kärvistelevä Punkalaidun on kutsunut jo toista sataa ihmisiä kotiin Tule kotiin -hankkeen myötävaikutuksella. Idean on noteerannut myös kirkko – Turun arkkihiippakunnan piispa palkitsi tänään kunnan innovatiivisuudesta.

Punkalaitumen kunta on houkutellun paluumuuttajia ja uusia asukkaita yhteistyössä paikallisten yrittäjien ja seurakunnan kanssa lupaamalla tupaantuliaisiksi muun muassa ilmaisen golfkauden ja maksuttomia lounashetkiä paikallisissa ravintoloissa. Synnytystalkoisiinkin Pirkanmaalla kannustetaan. Tänä vuonna syntyvät punkalaitumelaisvauvat saavat lahjaksi 300 euroa.

Tule kotiin -hanke on houkutellut uusia asukkaita Punkalaitumelle some-viestinnällä, radiossa, messuilla, tupailloissa, maatalousnäyttelyissä ja kouluissa. Tule kotiin on Punkalaitumen seurakunnan hallinnoima EU-rahoitteinen maaseudun kehittämishanke.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala ojentaa hiippakuntavaltuuston myöntämän Arkkipooki-palkinnon Punkalaitumen seurakunnan hankeponnistukselle Punkalaitumen kirkossa järjestettävässä erityisessä hankejuhlassa tänään perjantaina kello 18.

Arkkipooki on arkkihiippakunnan kehittelemä tunnustuspalkinto, joka myönnetään merkityksellisestä ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi. Palkintoperusteissa Tule kotiin -hanketta kiitellään ”aidosti uudeksi ja innovatiiviseksi hankkeeksi, jossa on huomionarvoista myös yhteiskunnallinen vaikuttavuus”.

Tule kotiin -hankkeen keskeisimmäksi kohderyhmäksi on valikoitu eläkeläiset  – väestöryhmä, joka ei tavallisesti ole kuntien toivemuuttajien listan kärjessä. Viime vuoden aikana Punkalaitumella on laskettu kuntaan muuttaneen Tule kotiin -hankkeen ansiosta 108 henkilöä. Heistä suuri osa on Punkalaitumella syntynyttä varttunutta väkeä.

Punkalaitumen seurakunnan kirkkoherra Irina Kaukisen mukaan paluumuuton seurauksena seurakunnan toimintaan osallistuvien määrä on noussut ja vapaaehtoisten toiminta on lisääntynyt. Vuoden aikana muutos on näkynyt seurakunnassa sen toiminnan monimuotoistumisena. Hengellinen toiminta on saanut ympärilleen uusia kehyksiä kuten aamulenkkiporukoita, näytelmäkerhon ja suurkuoron.

Yhtenä kasvaneen aktiivisuuden mittarina voi nähdä seurakuntavaalien äänestysprosentissa tapahtuneen muutoksen. Vuonna 2014 Punkalaitumella äänesti 27,4 prosenttia seurakuntavaalien äänioikeutetuista. Viime marraskuussa Punkalaitumen äänestysprosentti seurakuntavaaleissa oli 32,3. Luku oli Turun arkkihiippakunnan kaikista alueen seurakunnista  toiseksi korkein. Kasvua edellisiin vaaleihin oli lähes viisi prosenttiyksikköä.

Tule kotiin -hanke Facebookissa