Piispa Laajasalo toteaa sekä hurskaan että pakanan jakavan talvella saman murheen: ”Viidenkympin lisälasku sekoittaa monella koko paletin”

 
– Niitäkin on aika paljon, joilla jo viidenkympin lisälaskulla kuukaudessa koko paletti menee aika sekaisin. Heidän löytäminen ja heidän äänensä kuuluvaksi tekeminen on nyt diakonian ykköspontti, linjasi piispa Teemu Laajasalo Radio Deissä. Piispa seisoo kuvassa vakavana.

– Niitäkin on aika paljon, joilla jo viidenkympin lisälaskulla kuukaudessa koko paletti menee aika sekaisin. Heidän löytäminen ja heidän äänensä kuuluvaksi tekeminen on nyt diakonian ykköstehtävä, linjasi piispa Teemu Laajasalo Radio Deissä. Kuva: Kirkon kuvapankki / Jani Laukkanen

– Ykköstehtävä on etsiä niitä, joilla on jo valmiiksi mennyt tosi huonosti, ja nyt yksittäinen kallistunut sähkölasku uhkaa kaataa koko korttitalon, kiteyttää piispa Teemu Laajasalo diakoniatyön tehtävän ensi talvelle.

Toimittajat maalasivat Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla tänään keskiviikkona synkän kuvan tulevasta talvesta: inflaatio laukkaa, kansalaisten ostovoima heikkenee, ruoan hinnan nousee ja sähkön hinta kohoaa taivaisiin.

Yleisradion toimittaja Satu Miettinen halusi tietää Helsingin hiippakunnan piispalta, onko kirkolla ja seurakunnilla valmiutta ojentaa auttava kätensä mahdolliseen taloudelliseen ahdinkoon ajautuville kansalaisille.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Täytyy ajatella realistisesti paikallisen seurakunnan yhtäkkisen rahallisen resurssin lisäämisen suhteen. Jonkun verran välystä ehkä on, niin että [apua] pystytään lisäämään, muotoili piispa Laajasalo.

Hänen mukaansa kirkon ja seurakuntien päätehtävänä on keskittyä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseen.

– Niiden, jotka moninaisten kriisien päällekkäisyydessä meinaavat jäädä toivottomiksi ja hukkaan.

”Täytyy ajatella realistisesti paikallisen seurakunnan yhtäkkisen rahallisen resurssin lisäämisen suhteen.”

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Panzar on laskenut, että kolmasosa suomalaisista on tilanteessa, jossa kuukausittaisten elinkustannusten nousu viidelläsadalla eurolla uhkaa kaataa koko talouden.

– Niitäkin on aika paljon, joilla jo viidenkympin lisälaskulla kuukaudessa koko paletti menee aika sekaisin. Heidän löytäminen ja heidän äänensä kuuluvaksi tekeminen on nyt diakonian ykköstehtävä, linjasi Laajasalo Radio Deissä.

Energiakriisi ei hetkauta kaikkia

Takuusäätiön analyysin mukaan tulevana talvena maassamme on kasvava joukko suomalaisia, jotka ajautuvat taloudellisesti erittäin ahtaalle. Samalla maassa elää merkittävä joukko hyvätuloisia, joille on karttunut lisää varallisuutta koronavuosien aikana.

– Kirkon diakonian budjetit ovat sellaisia, jotka sisältävät myös rahaa, mutta mittasuhde verrattuna yhteiskunnan työhön on ihan toisenlainen. Silloin diakonian tehtävä on löytää ne, jotka tippuvat yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle, tai eivät tule siellä huomatuksi, ja sanoa se myös ääneen. Siis käyttää profeetallista ääntä.

”On sitten hurskas tai vähemmän hurskas, meidän täytyy yrittää luoda toistemme elämään toivon paikkoja.”

Laajasalon mukaan on periluterilainen ajatus, että kirkko tukee yhteiskuntaa, jonka ensimmäinen tehtävä on huolehtia jäsenistään.

– Meidän tehtävämme on muistuttaa tästä tarpeesta ääneen. Voimme aina puhua lohdutuksesta, joka on suurempaa kuin tämän maailman lohdutus, mutta näistä kahdesta lohdutuksesta ei voi valita vain toista.

Piispa huomautti, että kirkon viesti toivosta on luterilaisesta näkökulmasta sekä lahja että tehtävä.

– Lahja tulee meille taivaasta annettuna. Tehtävä liittyy siihen, että on sitten hurskas tai vähemmän hurskas, meidän täytyy yrittää luoda toistemme elämään toivon paikkoja.

Keskiviikkoaamun suorassa Piispan kyselytunti -lähetyksessä kysymyksiä piispa Laajasalolle esittivät Satu Miettinen Yleisradiosta, Pauli Juusela Kirkko ja kaupunki -mediasta, Mari Teinilä Kotimaasta ja Ariel Neulaniemi Radio Deistä.

Teemu Laajasalon vierailu Piispan kyselytunnilla uusitaan Radio Deissä lauantaina 10.9. klo 13.35. Seuraava Piispan kyselytunti kuullaan 19.10. klo 9.03, jolloin suoraan lähetyskseen saapuu arkkipiispa Tapio Luoma.

Kuuntele Piispan kyselytunnit Dei Plussasta

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)